Evropska unija (EU) intenzivira napore za oživljavanje bliskoistočnog mirovnog procesa s ciljem postizanja dvodržavnog rješenja za izraelsko-palestinski sukob, napisao je na svom blogu visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, prenosi Anadolu.

"Ulazimo u novu fazu stogodišnje izraelsko-palestinske tragedije. To bi moglo biti veoma opasno za globalni mir, a međunarodna zajednica se mora mobilizirati da to izbjegne. Predugo smo pokušavali da odbacimo palestinsko pitanje kao da više ne postoji ili kao da će se riješiti samo od sebe", napisao je Borrell.

Naglasio je da međunarodna zajednica nije uspjela efikasno implementirati sporazum iz Osla, koji postoji već tri decenije.

"Od Osla, broj izraelskih doseljenika se trostruko povećao na okupiranim teritorijama, dok je moguća palestinska država ponovo zbijena u labirint nepovezanih područja. Svaki dan pozivamo na dvodržavno rješenje, ali kao što mi je palestinski predstavnik rekao tokom Generalne skupštine UN-a: 'Osim pozivanja na to, šta radite da to rješenje i dobijete?'", rekao je Borrell.   

Borrell je priznao da se najteže odluke uvijek donose na rubu ponora i da se međunarodna zajednica sada tu nalazi.

"Koliko god ovo moglo izgledati nedostižno i teško, rješenje s dvije države ostaje jedino održivo nama znano rješenje. A ako imamo samo jedno rješenje, moramo uložiti svu svoju političku energiju da ga i postignemo", poručio je.