Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prijedloge deset zaključaka, koje je u ime predlagača 13. hitne sjednice Predstavničkog doma, predložila predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a Sanja Vulić, javlja Anadolu.

Riječ je o zaključcima SNSD-a koji su se, između ostalog, odnosili i na poništavanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. Sedam poslanika podržalo je zaključke, 22 su bila protiv, dok su četiri bila suzdržana.

Na 13. hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) obavljena je rasprava o tački dnevnog reda „Razmatranje aktuelne političke situacije u institucijama Bosne i Hercegovine – ustavna zakonodavna uloga PSBiH u skladu sa članom IV 4.a) Ustava BiH“, čiji su predlagači poslanici Sanja Vulić, Obren Petrović, Ljubica Miljanović, Milorad Kojić, Milan Petković, Miroslav Vujičić i Čedomir Stojanović.

Nakon obavljene rasprave, na usaglašavanje Kolegijumu Doma, radi nedostatka entitetske većine, upućeni su prijedlozi zaključaka poslanika Jasmina Emrića, u kojima Predstavnički dom poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da, na osnovu člana 203a. „Neizvršavanje odluka visokog predstavnika“ Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, hitno djeluje u skladu sa svojim nadležnostima jer je očigledno da postoji osnovana sumnja da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, udruženo sa drugim službenim licima tog entiteta, ne poštuje i sprečava provođenje odluke kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, a koju je donio visoki predstavnik Christian Schmidt 26. marta 2024. godine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pozvano je također da pokrene postupak utvrđivanja odgovornosti zbog osnovane sumnje da je predsjednik SNSD-a i entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, dana 17. 4. 2024. godine javno, na konferenciji za medije u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, negirao genocid u Srebrenici, te na taj način počinio krivično djelo.

Na usaglašavanje Kolegijumu Doma, radi nedostatka entitetske većine, upućen je i prijedlog zaključaka poslanika Šemsudina Mehmedovića koji je predložio da nadležne institucije Bosne i Hercegovine upute protest Srbiji zbog istupa predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, te da povuku ambasadora BiH iz Beograda sve dok Vučić jasno ne uskrati podršku Dodikovoj namjeri da sruši Dejton i nastavi sa aktivnostima odvajanja Republike Srpske.

Mehmedović je zatražio da Ministarstvo inostranih poslova BiH traži od Srbije da Vučić povuče uvrede koje je iznio na račun člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, te da se izvini zbog toga.

Poslanici nisu usvojili prijedloge zaključaka, koje je u ime predlagača 13. hitne sjednice Predstavničkog doma, predložila predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a Sanja Vulić.

Nije usvojen ni prijedlog zaključka Kluba poslanika HDZ BiH – HNS u Predstavničkom domu PSBiH.