Emina Tufekčić objavila je video na Facebooku u kojem kritikuje aktuelnu vlast u Zenici i govori o jednoj zeničkoj poslovnoj zoni. Jedan od komentara na taj vidio, od izvjesnog Damira Husakovića, glasio je: “Sevap je silovati na afteru sta baljezga.”

“Prijetnja silovanjem alarm je za nadležne institucije, ali i za Grad Zenicu, koji mora učiniti sve da zaštiti izabranu predstavnicu građana u gradskoj skupštini. Takav rječnik kosi se s civilizacijskim vrijednostima, pa stoga očekujem i ozbiljnu reakciju civilnog sektora, posebno organizacija za zaštitu prava žena. Naša vijećnica Emina Tufekčić duže vrijeme je izložena općoj medijskoj harangi samo zato što govori istinu, te se bori za prava svakog čovjeka i svakog našeg građanina. Ovo je kap koja je prelila čašu. Spriječimo i zaustavimo nasilje, zahtjevajmo da se primitivce izvede pred lice pravde i kazne”, kaže Pivić za Stav.

Nije prvi put, objašnjava Pivić, da Tufekčić prima uvrede i prijetnje: “Prije Damira Husakovića to je učinio i sam gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović rekavši na sjednici Gradskog vijeća da Emini Tufekčić ‘svaka šamara traži’.”

“Čini se da se u Zenici stvara takva klima da se svakome može prijetiti i vrijeđati ga kako se kome prohtije. Nažalost, izgleda da to nisu izolirani incidenti nego sve više postaje način djelovanja prema svakome ko ne misli drugačije”, mišljenja je Pivić.

Još žalosnije je što ovaj slučaj, čini se, nikoga ne dotiče, udruženja za zaštitu ljudskih prava ostala su nijema. Kada se neko našali s, recimo, Ivanom Marić digne se kuka i motika, a poziv na silovanje Emine Tufekčić uopće se ne registrira. Živimo li mi u društvu u kojem su neki ipak malo jednakiji od drugih? Je li nam stalo do svakog čovjeka podjednako, ili nam je do nekih manje stalo jer pripadaju drugačijoj političkoj orijentaciji, drugoj nacionalnosti, boji kože... Kada smo postali fašisti?