Razgovarali su i o prethodno realiziranim projektima i projektima koji će biti realizirani u saradnji Ministarstva i Muftijstva.

“Nastavljamo dobru saradnju s Islamskom zajednicom. Na području Muftijstva sarajevskog realizirali smo nekoliko infrastrukturnih projekata u povratničkim mjestima, značajniji su u Kiseljaku i na Sokocu. U tekućoj godini ćemo zajedničkim naporima uraditi i više. Sinhronizovanim aktivnostima postižemo veći efekat i dolazimo do stvarnih potreba naših ljudi. Izgradnjom infrastrukture u vjerskim zajednicama stvaramo pretpostavke i za kvalitetniji društveni život povratnicima, posebno mladima, kojima smo posebno orijentirani kroz naše programe”, istakao je ministar Ramić.

Muftija sarajevski Nedžad-efendija Grabus ukazao je na potrebu podrške povratničkim zajednicama.

“Smatramo važnim i cijenimo napore koje ulaže Federalno ministrastvo raseljenih osba i izbjeglica u održivom i stabilnom povratku i ostanku u mjestima koja su prognanici bili prisiljeni napustiti. U proteklim godinama realizirani su značajni projekti koji su ohrabrili povratnike, ali i sve ljude u Bosni i Hercegovini i pokazali važnost rješavanja stambenih, infrastrukturnih i drugih životnih pitanja. Posebno su značajni programi na polju obrazovanja, školstva i kulture koji omogućavaju dostojanstven razvoj vlastitog identiteta. Građani Bosne i Hercegovine u povratničkim mjestima snaže državni i kulturni identitet bosanskohercegovačkog društva. Važno je ulagati dodatne napore kako bi se ljudima koji su se vratili na svoju djedovinu pomoglo u svim segmentima potrebnim za dostajenstven život. Islamska zajednica će kroz svoje programe uvijek biti na strani dobra i zajedničkih vrijednosti koje povezuju sve ljude”, kazao je muftija Grabus.