Kod desetina goveda koje su pronađene uginule u parku prirode, jugoistočno od hrvatske prijestolnice Zagreba, potvrđen je antraks, saopćile su u subotu hrvatske vlasti, a prenosi Anadolu Agency (AA).

Vlasti su izvršile testiranje na uginulim životinjama nakon prijava da su goveda razvila neurološke simptome, saopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Saopćeno je da se poduzimaju sve mjere kako bi se zaustavila epidemija u Lonjskom polju.

Državna televizija HRT javila je da su četiri osobe također hospitalizirane s lakšim simptomima kože. U izvještaju se navodi da je u protekle dvije sedmice umrlo 107 goveda.

"Možemo reći da je slučaj pod potpunom kontrolom i da nema mjesta panici", rekao je lokalni funkcioner za javno zdravstvo Inoslav Brkić.

Antraks je akutna zarazna bolest različitih životinjskih vrsta (najčešće obolijevaju biljojedi) uzrokovana bakterijom Bacillus anthracis.

Antraks se rijetko širi na ljude i gotovo nikada se ne prenosi s osobe na osobu. Oko 95 posto svih slučajeva antraksa kod ljudi je rezultat kontakta kože sa zaraženim životinjama. Može se liječiti antibioticima, ali može biti smrtonosno za ljude ako se ne liječi.