Čelnik krajnje desne Slobodarske stranke (PVV) Geert Wilders objavio je danas da su pregovarači četiri stranke koje učestvuju u pregovorima o formiranju vlade postigli načelni dogovor.

Wildersova ekstremna desnica, neprikosnoveni pobjednik izbora u novembru prošle godine, izgladila je veliki dio svojih razlika s trima strankama desnog centra: liberalnim VVD-om, demokršćanskim NSC-om i agrarno-populističkim BBB-om. Slijedeći korak bit će predstavljanje sporazuma frakcijama tih stranaka u Donjem domu, čije će odobrenje biti potrebno za postizanje konačnog dogovora, rekao je Wilders.

Jedina tačka u tekstu koju treba precizirati je ime premijera nakon što su formacije desnog centra isključile imenovanje samog Wildersa. Mark Rutte još uvijek nema jasnu zamjenu šest mjeseci nakon izbora. Wilders, lider krajnje desnice, potvrđuje da su stranke o tome razgovarale, ali da će taj razgovor nastaviti nakon odobrenja početnog sporazuma.

Jedno od imena koje se posljednjih dana najglasnije čulo bilo je ono Ronalda Plasterka iz Laburističke stranke, bivšeg ministra unutrašnjih poslova i obrazovanja u Rutteovoj drugoj izvršnoj vlasti, odnosno Jana Petera Balkenendea. Stranke su već sinoć objavile da su jako napredovale, prenosi RTV NOS. "Pronašli smo temelj za saradnju i s tim temeljem imamo dovoljno povjerenja", izjavio je čelnik Novog društvenog ugovora (NSC) Pieter Omtzigt.

Rutteova zamjena na čelu VVD-a, Dilan Yeşilgöz-Zegerius, priznala je da su poduzeti važni posljednji koraci, ali da je još potrebno vrijeme. Na kraju krajeva, oni stvaraju okvir za buduću Vladu, rekla je još uvijek aktuelna ministarka pravosuđa, zaključivši: „S VVD-om to uvijek traje dugo; pažljivo ćemo ga pročitati i prvo porazgovarati, pa bi sve još uvijek moglo biti odgođeno."