Donji dom poljskog parlamenta danas raspravlja o zakonu o zabrani povorki ponosa LGBT zajednice u toj zemlji, prenosi DW.

Nacrt zakona predložila je konzervativna grupa koja se zalaže za potpunu zabranu abortusa i koja je prikupila potrebne potpise za donošenje takvog zakona. 

Poljski parlament će u četvrtak uvečer raspravljati o zakonu o zabrani povorki ponosa i drugih javnih skupova koji se održavaju u znak podrške LGBTQ pravima.

Prijedlog zakona bi izmijenio pravo Poljaka na slobodno okupljanje i nesumnjivo odveo Poljsku u novi sukob s Evropskom unijom, koja je već zabrinuta zbog očigledne ugroženosti nezavisnog pravosuđa u zemlji, kao i zbog odluke Ustavnog suda Poljske kojom se poljski zakoni stavljaju iznad zakonodavstva EU. 

Predloženi amandman na pravo okupljanja propisuje da buduća javna okupljanja ne smiju „dovoditi u pitanje brak kao odnos između žene i muškarca“ ili „propagirati proširenje institucije braka na osobe istog spola“.

Događaji poput povorki ponosa bili bi zabranjeni jer „promoviraju seksualnu orijentaciju koja nije heteroseksualna“.

Mnogi političari u vladajućoj stranci Pravo i pravda, uključujući predsjednika, vodili su kampanju protiv prava LGBTQ zajednice.

Prije dvije godine, nekoliko zajednica i regija u Poljskoj proglasili su se „zonama slobodnim od LGBT ideologije“.

Međutim, nedavno su neka mjesta ukinula ovaj status jer im je EU uskratila finansiranje zbog njihove politike.