Poljski predsjednik proglasio je vanredno stanje u dijelovima dvije regije koje graniče s Bjelorusijom, objavio je danas njegov glasnogovornik, što je odgovor na veliki priljev migranata iz susjedne Bjelorusije.  

Evropska unija optužuje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da koristi migrante iz zemalja poput Iraka i Afganistana za "hibridno ratovanje" kako bi pritisnuo Uniju da odustane od sankcija nametnutih Minsku.

Poljska pokušava učvrstitit svoju granicu izgradnjom žičane ograde i raspoređivanjem dodatnih jedinica.

"Situacija na granici s Bjelorusijom teška je i opasna", kazao je predsjednikov glasnogovornik Blazej Spychalski na konferenciji za novinare.

"Danas mi kao Poljska, pošto smo odgovorni za vlastite granice, ali i za granice Evropske unije, moramo poduzeti mjere kako bismo osigurali sigurnost Poljske i EU-a", dodao je.

Poljska granična garda objavila je u srijedu da je zabilježila 3500 pokušaja ilegalnog prelaska granice samo u avgustu, od kojih je 2500 uspjela spriječiti.

Vlada je istakla da mora biti spremna i na moguće "provokacije" tokom vojne vježbe na teritoriji Rusije i Bjelorusije blizu granice s Poljskom. Ta će vojna vježba započeti 10. septembra.

U vježbi "Zapad-2021" učestvovat će hiljade vojnika, uključujući i one iz Kazahstana.