Poljska se danas suočava sa situacijom sličnom onoj iz 1989. godine i trenutno je najhitnija potreba za revitalizacijom demokratije u zemlji, rekao je zamjenik ministra finansija Pawel Karbownik.

Potreba se trenutno odnosi na "neposredne politike... koliko i na širu sliku", rekao je Karbownik u intervjuu za Anadolu.

"Ovo je ponovo 1989.", rekao je, misleći na godinu u kojoj je Poljska izašla iz više od 40 godina komunističke vladavine, održavajući poluslobodne izbore koji su doveli do vlade koju je predvodila Solidarnost, nezavisni sindikat koji je predvodio masu opozicioni pokret.

„A potreba da se obnovi demokratija je najvažnija, kao što je to bilo tada“, rekao je on.

Od 2015. do izbora u oktobru prošle godine, Poljskom je vladala stranka Pravo i pravda (PiS), koja je naširoko optužena za podrivanje demokratskih normi i institucija izgrađenih u zemlji nakon 1989. godine.

U oktobru je koalicija koju je predvodila stranka Građanska platforma (PO) bivšeg najvišeg predstavnika EU Donalda Tuska pobijedila na parlamentarnim izborima, otvorivši put Tusku da preuzme dužnost premijera u decembru.

Tusk i njegova koaliciona vlada od tada su krenuli u kampanju poništavanja, kako tvrde, nedemokratskih koraka PiS-a, uključujući politizaciju državnih medija i pravosuđa.

“Ono što smo naslijedili nakon osam godina PiS-a je država... koja je prelazila iz demokratije u poluautokratiju”, rekao je Karbownik.

“Pravosudni sistem sa institucijama i sudijama koji su imenovani protivno pravilima. Državni mediji koji su prekršili zakon služeći mržnji, nacionalizmu i antievropskoj propagandi, koja je podijelila društvo.”

Po Karbownikovom mišljenju, PiS nikada nije očekivao da će izgubiti oktobarske izbore.

“Bila je to klasična oholost. Previše su vjerovali u svoju propagandu i bili nespremni za poraz”, rekao je.

Ubrzo nakon preuzimanja dužnosti, Tusk je smijenio čelnike javnih medija i povukao njihovo finansiranje, a istovremeno je prenio svoju namjeru – kroz nacrt rezolucije – da krene protiv sudija koje je imenovala prethodna vlada.

To je vladu dovelo u bitku s predsjednikom Andrzejem Dudom, saveznikom bivše vlade PiS-a koji će ostati na vlasti do 2025. godine.

U pismu šefu Sejma, donjeg doma poljskog parlamenta, Duda je rekao da će se suprotstaviti svakom pokušaju podrivanja “statusa sudija koje imenuje predsjednik”, ističući da je “imenovanje sudija prerogativ predsjednika”.

“Bili smo jedna od prvih zemalja u ovoj populističkoj zamci i prvi smo izašli, tako da smo u nepoznatim vodama. Ali mi smo odbili prvi talas desnog populizma u Evropi”, rekao je Karbownik.

“To je jedinstvena situacija koju treba analizirati i djelovati, s obzirom na to da populisti i dalje mogu ugroziti evropski projekat. Ovdje se radi koliko o neposrednim politikama, poput odgovarajuće migracijske politike ili zelene tranzicije, toliko i o široj slici”, dodao je.

Sa Tuskom na čelu, Karbownik je rekao da je Poljska u "veoma, vrlo dobrim rukama".

"Donald Tusk se, dok je bio u Briselu, bavio grčkom dužničkom krizom, Bregzitom i (bivšim američkim predsjednikom Donaldom) Trumpom, tako da zna ponešto o pregovorima i održavanju koalicija na okupu", rekao je.

„Glavni zadatak koji je pred nama je ponovno uspostavljanje povjrerenja u društvu što je od vitalnog značaja za pravilno funkcionisanje jedne zemlje. Nakon osam mračnih godina, konačno smo na pravom putu.”