Poljski službenici za unutrašnju sigurnost tragaju za izvorom smrtonosne epidemije legionarske bolesti od koje je umrlo sedam ljudi, a zaraženo je više od 100 drugih u strateški važnom gradu Rzeszow, blizu granice s Ukrajinom, saopćile su vlasti u petak.

Regija Rzeszow, na jugoistoku Poljske, ključno je tranzitno čvorište za međunarodnu vojnu podršku Ukrajini, nakon potpune invazije Rusije prošle godine. Oko 10.000 američkih vojnika također je stacionirano u tom području, piše AP.

Zvaničnici Agencije za unutrašnju sigurnost pregledavali su različite lokacije u Rzeszowu, ali prvenstveno vodovode, odakle stručnjaci pretpostavljaju da bi bakterije mogle doći.

Zamjenik ministra za državne specijalne službe Stanislaw Zaryn rekao je da su pokušaji Rusije da unese ˝paniku˝ među saveznike Ukrajine jedan od razloga za inspekciju.

˝Ovo je faktor koji nas je natjerao (da preduzmemo korake) da eliminiramo neke scenarije˝, rekao je Zaryn.

Najmanje 113 stanovnika zaraženo je u Rzeszowu, oko 80 kilometara od granice s Ukrajinom. Sedmoro umrlih su starije osobe i bolovale su od hroničnih bolesti. Gradske vlasti i stručnjaci kažu da je to neuobičajena situacija.

Na kriznom sastanku u četvrtak, gradske vlasti odlučile su o dezinfekciji više od 1.000 kilometara cjevovoda Rzeszow hlorom i ozonom, a dezinfekcija će se obaviti u subotu. Vlasti su uputile stanovnike da ostave vodu iz slavine da odstoji kako bi izgubili dio hlora, a zatim da je prokuhaju prije nego što je popiju. Uvjeravaju građane da će nivoi hlora koji će se koristiti biti sigurni za ljude.

Legionarska bolest je infekcija pluća koja dolazi od udisanja zaražene vode ili vodene pare, a ne prilikom pijenja vode. Obično se nalazi na mjestima poput hotela, bolnica ili ureda gdje su bakterije dospjele u vodovod, na primjer u sistemima za klimatizaciju ili u slavinama i tuševima koji se ne koriste često.

Poljska članica NATO-a podržava Ukrajinu u vojnom, političkom i humanitarnom području. Poljska vlada kaže da je nacija bila izložena raznim oblicima ruskog hibridnog rata.