Poljska mora promijeniti svoju pravnu definiciju o silovanju kako bi bolje zaštitila žene, rekao je u četvrtak evropski nadzornik za ljudska prava u posljednjem izazovu vladajućim nacionalistima u zemlji u pogledu ljudskih prava i demokratskih vrijednosti.

Uprkos masovnim protestima, vlada predvođena socijalno konzervativnom strankom Pravo i pravda (PiS) pooštrila je već restriktivne zakone protiv pobačaja u toj državi članici Evropske unije, uvodeći time zabranu prekida trudnoće, javlja AFP.

Vijeće Evrope je saopćilo da bi Varšava trebala pojačati napore u borbi protiv seksualnog nasilja, uključujući promjenu definicije silovanja kako bi se "odmaknuli od definicije zasnovane na sili do one koja pokriva sve seksualne činove bez pristanka".

"Bez definicije silovanja zasnovane na pristanku u krivičnom pravu, tužioci će uvijek odlučiti da ne dižu optužnicu u slučajevima u kojima je seksualni čin neosporan, ali pristanak nije", navodi se u saopćenju.

Poljska bi također trebala poboljšati hitnu pomoć i usluge za žrtve seksualnog nasilja, bolje obučiti policiju i medicinsko osoblje i intezivirati dijalog između države i zagovornika ženskih prava, navodi se u saopćenju.

Ova izjava je u sklopu revizije o tome kako zemlje primjenjuju Istanbulsku konvenciju o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama iz 2014. godine.

Od 17 dosad analiziranih država, samo tri - Belgija, Malta i Švedska - kažnjavaju seksualno nasilje samo zbog nedostatka pristanka.