Poljoprivrednici se sukobljavaju s policijom na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu (Salon International de l'Agriculture) u Parizu u subotu, dok francuski predsjednik Emmanuel Macron obilazi sajam, javlja Anadolija.

Napetosti su porasle između farmera i policije, zbog čega je Salon de l'Agriculture otvoren za javnost kasnije nego što je planirano.

Poljoprivrednici su prošlog mjeseca počeli proteste širom Francuske tražeći bolje plate, pojednostavljenu administraciju, bez novih zabrana pesticida, ukidanje poskupljenja traktorskog goriva i bolju kompenzaciju nakon katastrofa.

Također su osporavali sve veći pritisak propisa Evropske unije, uključujući pravila koja se odnose na Zeleni dogovor i Zajedničku poljoprivrednu politiku. Blokirali su autoputeve u jugozapadnoj Francuskoj, a neke grupe su proširile proteste i na Pariz.

Premijer Gabriel Attal najavio je dvije odvojene grupe mjera, uključujući povlačenje plana za povećanje poreza na poljoprivredna goriva.

Te najave nisu zadovoljile poljoprivrednike, koji kritikuju vladu zbog spore implementacije i nedostatka konkretnih mjera.