Policijska uprava Banja Luka donijela je Rješenje o zabrani javnog okupljanja u organizaciji nezavisnih stvaralaca i aktivista “Geto” iz Banje Luke i „BH povorka ponosa“ iz Sarajeva, koje se trebalo održati večeras, 18. marta 2023. godine, u ovom gradu od 17:30 do 1:00 iza ponoći.

Policijska uprava Banja Luka ovo je Rješenje donijela nakon analize svih bezbjednosnih aspekata i okolnosti ovog javnog okupljanja, te je procijenjeno da postoji realna mogućnost da može doći do većeg ugrožavanja ljudi i imovine, saopćeno je iz policijske uprave.

Policija je apelirala na građane da poštuju pozitivne zakonske propise i da svojim ponašanjem ne dovedu do ugrožavanja drugih, “imajući u vidu da je proteklih dana u vezi sa ovim javnim okupljanjem bilo mnogo negativnih reakcija i da je upućen niz prijetnji organizatoru i učesnicima ovog okupljanja”.

Inače događaj koji je “Povorka ponosa” namjeravala organizirati trebao je biti podrška aktivistima, ali i novinarima u kontekstu najava kriminalizacije klevete, ali i nedavnog oduzimanja zastave s duginim bojama na Osmomartovskog maršu.

Na događaju je trebala biti održana projekcija filma Pride, potom okrugli sto i diskusija o slobodama nakon čega je bila predviđena zabava za učesnike u prostoru DKC Incel.

Na najavu ovog događaja negativno je reagiralo trinaest udruženja koja su od gradonačelnika Banje Luke i predsjednika Rs-a tražili zabranu okupljanja, što su političari podržali.

“Ja sam protiv toga odmah da znate. Bilo kakve manifestacije. Očekujem da će organi Rs-a onemogućiti bilo kakvo održavanje u otvorenim ili zatvorenim prostorima. Po kom osnovu? Po osnovu naših sloboda. Zašto bi to nekoga uznemirilo? – Eto zato što oni uznemiravaju druge”, rekao je Milorad Dodik.

Nijedna javna površina grada kao ni javni prostori nisu dostupni za tako nešto. Da li to neko može “uraditi u nečijem privatnom prostoru, naravno privatna svojina je nešto drugo. Grad Banja Luka se ograđuje od tako nečega. Na zvaničan način niti nas je neko pitao niti tako nešto podržavamo”, stav je gradonačelnika Banje Luke, Draška Stanivukovića.

(Izvor: Hayat)