Sindikat policije Unsko-sanskog kantona danas je počeo jednosatni štrajk upozorenja jer im kasni isplata plate za januar, a što je posljedica neusvajanja budžeta, odnosno odluke o privremenom financiranju Unsko-sanskog kantona.

"Nama je posljednja plata isplaćena prije više od mjesec dana i naša je egzistencija ugrožena. Uz to dobavljači nam otkazuju, ne možemo sipati gorivo u vozila, a imamo 30 vozila neregistriranih koja sada ne možemo koristiti", objašnjava Mahmut Alagić, predsjednik Sindikata Policije USK-a.

Sat vremena koliko traje štrajk upozorenja policajci, policijski službenici i namještenici neće napuštati radna mjesta, ali neće raditi svoj posao, osim u hitnim intervencijama.

"Sigurnost građana neće biti ugrožena, ali radit ćemo samo operativne poslove koju su neophodni. Ovo je još jedan od apela nadležnima u zakonodavnoj vlasti da usvoje prijeko potrebne akte kako stvorili uslove da nam se isplati plata i omogući normalno funkcioniranje, a kako bismo mogli garantirati sigurnost građana, dodaje Alagić.

Za srijedu 16.februar, zakazana je sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona na kojoj će zastupnici razmatrati budžet Unsko-sanskog kantona i Financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona. Usvajanjem ovih akata prekinula bi se financijska blokada kantona koja traje od 1. februara ove godine.