Nakon početnih masovnih skupova podrške Gazi stiče se dojam da podrška palestinskom pitanju slabi. Geopolitičke okolnosti nameću nužnost strateškog pristupa sa ciljanim aktivnostima koje imaju konkretan efekat. U tom kontekstu Pokret solidarnosti sa Palestinom nakon organizacije niza skupova u Crnoj Gori uputio je u skupštinsku proceduru Rezoluciju o osudi zločina Izraela u Palestini preko zastupnika Nikole Zirojevića.

Denis Mekić, koordinator Pokreta solidarnosti sa Palestinom, u razgovoru za Stav objašnjava da su se nakon 7. oktobra kada je počeo genocidni rat u Gazi oko 30 aktivista koji se godinama u Crnoj Gori solidarišu se sa Palestinom udružilo u Pokret solidarnosti sa Palestinom.

"Već mjesecima organizujemo u više gradova u Crnoj Gori razne građanske akcije i aktivnosti kako bi informisali javnost o zločinima i teškim kršenjima ljudskih prava od strane Izraela. Kroz višemjesečne skupove podrške artikulišemo zahtjeve i stavove građana kako bi naša država, njene institucije i predstavnici zauzeli ispravnu poziciju prema Izraelu, osude institucionalno zločine Izraela i preduzmu konkretne mjere bojkota ili sankcija prema toj okupatorskoj sili zbog teških zločina koje čini prema palestinskom narodu", ističe Mekić.

On poručuje da Palestina za predstavlja test ljudskosti, principijelnosti i zalaganja za ljudska prava.

"Iako znamo da ne možemo mnogo uticati kao mala zemlja, ali imamo priliku pokazati našu dosljednost civilizacijskim vrijednostima i poštovanju prava i uraditi što je do nas kako bi spriječili dalju nekažnjivost Izraela, okupatorske sile, za sve zločine koji se dešavaju uživo pred očima međunarodne javnosti. Ono što ističemo i ponavljamo svakodnevno jeste da samo praktičnim mjerama, bojkotom Izraela, izraelskih proizvoda i kompanija, transakcija povezanim sa izraelskim kapitalom, prekidom saradnje ili sankcijama možemo doprinijeti, zajedno sa drugim zemljama u kolektivnoj akciji, zaustavimo ili spriječimo genocid i brojne zločine prema palestinskom narodu", dodaje Mekić.

On ističe najvažniju aktivnost Pokreta je potpisivanje peticije za rezoluciju u Skupštini Crne Gore u kojoj su zatražili da se donese i usvoji Rezoluciju o osudi zločina Izraela u Palestini.

"Ovu peticiju je u roku od 24 časa potpisalo je više nego dovoljan broj građana, što govori o solidarnosti koju palestinski narod uživa kod građana Crne Gore. Volonteri i aktivisti Pokreta solidarnosti sa Palestinom trudit će se da u svim oblastima pomognu palestinski narod kako svojim humanitarnim radom, građanskim akcijama, kroz kulturne i edukativne aktivnosti u ovim teškim momentima", poručuje Mekić.

Nažalost podnešena peticija za Rezoluciju o osudi zločina Izraela u Palestini, iako je ispunila sve uslove, naišla je na prepreke u Skupštini. Uslovljavano je da peticiju mora potpisati neko od poslanika da bi bila prihvaćena i upućena u proceduru.

Nikola Zirojević (Socijaldemokrate) je jedini poslanik koji je prihvatio da potpiše i u skupštinsku proceduru podnese Rezoluciju o osudi zločina Izraela u Palestini koju je inicirao Pokret solidarnosti sa Palestinom.

"Pokret solidarnosti sa Palestinom je, naime, iskoristio institut "epeticija" koji omogućava svakom pojedincu ili grupi da, putem skupštinskog web site-a predlože određeni zakon ili neki drugi akt Skupštini Crne Gore. Shodno pravilima, potrebno je da predloženi akt, u roku od 60 dana, prikupi minimum 6000 potpisa, kako bi ga skupština razmatrala. Rezolucija je, za samo 48 časova, prikupila preko 7 000 potpisa, no ni to, nažalost, nije bilo dovoljno da je nadležni skupštinski odbori razmatraju. Uz veoma čudnu, po mom skromnom sudu neprihvatljivu argumentaciju, da Rezolucija mora imati potpisnika (poslanika) da bi je razmatrali, u potpunosti su obesmislili institut "epeticija" i time, rekao bih, obeshrabrili građanke i građane da isti u narednom periodu koriste. Moram dodati i da su drugi nadležni odobri, na osnovu istog instituta, razmatrali različite prijedloge i inicijative koje su bile upućene, a za koje nijesu tražili "potpisnika" kao što je to urađeno za ovu Rezoluciju", smatra Zirojević.

On ističe da sadržaj Rezolucije oslikava i njegov lični stav o dešavanjima u Palestini.

"Nakon što smo i formalno dobili odgovor od skupštinske službe da se Rezolucija neće razmatrati, smatrao sam da je moja dužnost i obaveza da omogućim da se ispoštuje volja preko 7000 građanki i građana Crne Gore koji su svojim potpisom od Skupštine Crne Gore zahtijevali da razmatra ovaj akt. Dodatna motivacija za mene je svakako bila činjenica da sadržaj Rezolucije oslikava i moj lični stav. Moram kazati, potpuno otvoreno, da bih isto uradio i da je u pitanju neki drugi akt koji je uspio da prikupi toliki broj potpisa građanki i građana jer vjerujem da smo, kao predstavnici građanki i građana u Parlamentu, dužni da budemo njihov glas. A preko 7000 potpisa je brojka blizu parlamentarnog cenzusa na posljednjim izborima", ističe Zirojević.

Iako se u neformalnim razgovorima sa kolegama u Skupštini pokazala solidarnost sa žrtvama Rezoluciju je podržala samo jedna politička opcija.

"Ono što je bilo negativno iznenađujuće u svoj ovoj priči jeste da sam, do mog prvog javnog istupa na kojem sam izrazio spremnost da potpišem Rezoluciju i stavim je u proceduru, bio u potpunosti usamljen kada je riječ o koleginicama i kolegama iz poslaničkih klupa. Iako smo vodili interne razgovore, iako je svako od njih pokazao visok stepen saosjećanja sa žrtvama, nije bilo spremnosti da se to učini javno, na ovaj način. Nakon mog istupa, do dana današnjeg, jedini politički subjekt koji je javno izrazio spremnost da podrži Rezoluciju jeste Demokratska narodna partija i njen predsjednik Milan Knežević, na čemu im iskreno zahvaljujem. Sada, kada je i formalno potpisana i stavljena u proceduru, Rezolucija će se naći na nadležnim skupštinskim odborima koji trebaju da je razmatraju. Pretpostavka je, uzimajući u obzir prethodne prakse, da će to biti Zakonodavni odbor i Odbor za međunarodne odnose i iseljenike. Nakon toga, predsjednik Skupštine je dužan da Rezoluciju, kao posebnu tačku dnevnog reda, stavi na plenum, gdje će se o njoj raspravljati, a nakon čega će se poslanice i poslanici izjasniti, tj. glasati", dodaje Zirojević.

Na kraju razgovora Zirojević poručuje da vjeruje i iskreno se nada da je njegov javni nastup ovim povodom ohrabrio dovoljan broj poslanika da, kada za to dođe vrijeme, podrže ovu Rezoluciju i da ona bude usvojena u Parlamentu Crne Gore.

"U konačnom, kako god da bude, čast mi je i zadovoljstvo što sam jedini poslanik u Crnoj Gori koji je javno istupio i digao glas protiv masovnog ubijanja preko 30.000 civila, od čega su više od 2/3 žene i djeca."

Podsjećamo, proteklog vikenda u Podgorici održan Marš mira "Crna Gora za Palestinu" kojem je prisustvovalo više stotina građana. Upućena je poruka Vladi Crne Gore da uvede sankcije Izraelu i da obustavi kupovinu oružja od ove države. Skup je krenuo od spomenika Svetog Petra Cetinjskog, koji se nalazi u blizini jednog hotela koji je u vlasništvu izraelske kompanije. Okupljeni su marširali pored Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, gdje su se na trenutak zaustavili, skandirajući “Free Palestine” i “Stop genocidu”.

Skup je završen ispred Skupštine Crne Gore.