Sudija Radenko Bošković obustavio je postupak protiv Bobana Batrićevića istoričara s Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, zbog kolumne objavljene na Anteni M. Odluka je donijeta nakon što je tužiteljka Snežana Šišević kazala da shodno obavezujućem uputstvu rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepe Medenice odustaje od prekršajnog gonjenja.

Advokat Nikola Martinović je u završnoj riječi rekao da ovaj postupak sam po sebi predstavlja svjedočanstvo institucionalnog stanja u društvu.

Nastavak suđenja Batrićeviću je počeo u 8.30 časova. U međuvremenu, ispred suda se održavao skup podrške Batrićeviću “Za slobodu riječi – Nećemo da ćutimo”.

Više državno tužilaštvo saopštilo je juče da je odustalo od gonjenja Batrićevića.

“Nakon uvida u spise predmeta, rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva ocijenila je da u zahtjevu za pokretanje prekršajnog postupka nema elemenata prekršaja, zbog čega je postupajućoj državnoj tužiteljki dala uputstvo da odustane od daljeg gonjenja okrivljenog B.B”, navodi se u saopštenju VDT Podgorica.

Nakon saopštenja VDT-a Batrićević je rekao da nije zvanično obaviješten o obustavljanju postupka protiv njega.

“Vidio sam u medijima obavijest da je VDT obustavilo prekršajni postupak protiv mene. Međutim, zvanično nijesam dobio nikakvu informaciju o tome, ni ja ni advokat koji me zastupa. Poštujući zakone države Crne Gore, ja se śutra moram pojaviti na Sudu za prekršaje. Vidimo se u 8.30h”, kazao je Batrićević juče u izjavi dostavljenoj crnogorskim medijima.

Nakon izlaska iz Suda Batrićević se ispred obratio novinarima. Zahvalio je svim građanima koji su došli na skup podrške, ali i svima onima koji su mu u proteklom periodu pružali podršku.

"Međutim ja smatram da je situacija u našem društvu takva da mi nemamo što da slavimo. Ovo je samo mali korak u nečemu što nas čeka, a nas čeka borba za slobodu Crne Gore, borba za slobodu države, slobodu riječi. Ukoliko dozvolimo da nam stave flastere na usta onda mi gubimo, onda Crna Gora gubi nas neće biti uskoro", naveo je on.