U prostorijama HDZ 1990 u Livnu potpisan je koalicijski sporazum o formiranju Vlade u Kantonu 10 između HNP-a i HDZ-a 1990. Kako neslužbeno saznaje portal hbz-vijesti, premijersko mjesto pripalo je HNP-u, dok je mjesto predsjednika Skupštine pripalo HDZ-u 1990, kojima je pripalo i Ministarstvo finansija, te Ministarstvo poljoprivrede, dok će HNP popuniti Ministarstvo nauke, prosvjete, kulture i sporta i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Današnja sjednica skupštine pokazat će novu-staru većinu od 14 ruku i utrku za još tri ruke koje će se naći u vladajućoj većini, tvrdi taj portal.

Dogovor dolazi baš u trenucima kad su HDZ BiH, HNL i SNSD već jednom nogom zakoračili u novu-novu skupštinsku većinu, kako je najavio Dragan Konta, no izgleda da će opet ostati u opoziciji što će svakako biti težak udarac za ove stranke, posebno za HDZ BiH, a kako ovaj portal najavljuje, očekuju ih daljnja osipanja zastupnika. Ako je vjerovati izvorima bliskim kantonalnom odboru HDZ-a BiH uskoro bi moglo doći do raspuštanja ove organizacije zbog svih dešavanja koja prate ovu stranku, od lošeg vođenja, unutarnje podjele, do gubljenja zastupnika i osipanja članstva.

Da je podjela na vrhuncu govori i podatak da je tek u drugom krugu glasanja za predsjednika KO HDZ-a BiH izabran Dragan Konta, i to rezultatom 17:15 pobijedivši Josipa Čelara, kandidata Borjane Krišto. Prvi krug glasanja završio je 16:16.

Ovaj događaj predstavlja važan korak u političkom životu Kantona 10, budući da je dogovoreno da će Ivan Vukadin biti imenovan novim mandatarom vlade. Zanimljivo će biti pratiti hoće li SNSD ostati vjeran dosadašnjem partneru HDZ-u BiH i ostati u opoziciji, te tako riskirati gubitak lokalnih izbora u općinama s većinskim srpskim stanovništvom? Informacije s terena govore kako je SNSD spreman biti dio nove većine i tako dodatno otežati ionako složenu situaciju za HDZ BiH u ovom kantonu.

Težak dan za HDZ BiH jer su sinoć težak udarac doživjeli i u Zeničko-dobojskom kantonu gdje ih je napustilo čak 14 službenika. Zvaničnici mladeži HDZ BiH iz ZDK podnijeli su neopozive ostavke na funkcije i članstvo u stranci a među njima su i predsjednici Općinskih odbora Mladeži Zavidovića, Vareša i Maglaja, koji su o svojim ostavkama javnost obavijestili u zajedničkom saopćenju.

„Razlozi ovakve odluke su mnogobrojni i gomilaju se već godinama. Prava istina je da je stanje u stranci na našim prostorima nezapamćeno loše. Ono što nas je između ostalog definitivno najviše ponukalo na ovakav radikalan potez su posljednji unutarstranački izbori HDZ BiH koje smatramo apsolutno neregularnim, štoviše, izrežirani su i ne oslikavaju stvarnu podršku članova na terenu. Jedan od primjera je Općinski odbor HDZ BiH Maglaj, gdje izbori uopće nisu održani", ističu, između ostalog, u saopćenju.

"Ono što treba naglasiti je i nerazumijevanje, nepoštivanje, a u konačnici i isključivost od strane vječitog načelnika Općine Žepče i člana predsjedništva HDZ BiH Mate Zovke ali i bivšeg predsjednika Općinskog odbora HDZ BiH Žepče Josipa Martića koji traju već godinama.

Naime, manipulativno ponašanje gore navedenog dvojca udruženo sa namještaljkama i ucjenama u zadnjih nekoliko godina sustavno onemogućuju suradnju Općinskog odbora Mladeži HDZ BiH Žepče sa Županijskim odborom Mladeži HDZ BiH Zeničko-dobojske županije te nas u potpunosti pokušavaju politički eliminirati", navode.

"Bitno je istaknuti da mi gore potpisani iako smo svi visokoobrazovani, politički ostvareni i prepoznati na državnoj razini a i šire, nemamo priliku sudjelovati u lokalnoj politici, tj. onemogućeni smo odlukama pojedinaca. Ističemo kako se za ovu niti malo laganu odluku nismo odlučili preko noći, ona je rezultat višegodišnjeg nedjelovanja vrha stranke na naše molbe i ukazivanja na postojeće probleme s ciljem pronalaska zajedničkog rješenja", dodaju.