Palestinska djeca koja žive u selu Tuba kod grada Yatta na okupiranoj Zapadnoj obali pješače do škole pod stalnom prijetnjom napada jevrejskih doseljenika koji žive na tom području, javlja Anadolu Agency (AA).

Njihova škola je udaljena oko pet kilometara od sela koje je praktično okruženo jevrejskim naseljima.

Tuba je malo selo od svega 84 stanovnika kod grada Yatta koji se nalazi južno od Hebrona na Zapadnoj obali. U selu nema škole, zbog čega sedmero palestinske djece starosne dobi od 6 do 16 godina moraju ići u grad Tevana, udaljen pet kilometara, kako bi tamo pohađali školu.

Zbog činjenice da je selo okruženo jevrejskim naseljima i mogućnosti napada doseljenika, djeca idu u školu u pratnji izraelskih vojnika, nakon odluke izraelskih vlasti iz 2004. godine poslije izgradnje jevrejskog naselja na tom području.

Djeci nije dozvoljeno da se prevoze u vozilima, zbog čega u školu idu pješice po makadamskom putu tokom ljetnih vrućina, a zimi se moraju probijati po dubokom blatu.

Iako izraelski vojnici prate djecu vojnim vozilima kako bi ih navodno zaštitili od jevrejskih doseljenika, često su ravnodušni prema napadima doseljenika.

Povremeno doseljenici verbalno i fizički napadaju palestinsku djecu na putu do škole. Vojnici koji prate djecu i ne dozvoljavaju im da idu u školu bez njih ne sprečavaju takve napade.

Strani aktivisti su često pratili djecu do škole nakon što prođu naselja na makadamskom putu. Međutim, zbog nedolaska stranih aktivista od prošle godine nakon izbijanja pandemije koronavirusa, sada im pomažu lokalni aktivisti.

Isa Ali Avad, 13-godišnji dječak koji živi u Tubi, razgovarao je s novinarom AA o tom opasnom i nesvakidašnjem odlasku do škole.

"Izraelski vojnici kažu da nas štite. Ali, oni to ne rade. Nema mnogo razlike između vojnika i doseljenika. Ponekad, dok nas prate vojnici, doseljenici nas napadaju kamenicama. Ali, vojnici ništa ne rade ni tada", ispričao je Avad.

Dodaje da im jevrejski doseljenici često psuju, vrijeđaju ih i maltretiraju pred vojnicima koji sve to samo ravnodušno posmatraju.

Sujud Muhammed Avad, još jedan palestinski učenik, kaže da ih na putu do škole doseljenici napadaju kamenicama te da se boje njihovih napada.

Dodaje da uvijek zakasne u školu, ali da nemaju drugo rješenje nego da idu ovim putem.

Palestinski aktivista Basil al-Udre istakao je da nekada prati djecu do škole kada već dođu do mjesta Tevane.

"Učenici iz Tube izloženi su napadima i maltretiranju doseljenika na putu do škole. Izraelski vojnici okružuju učenike umjesto da hvataju kriminalce. Oni tjeraju učenike da idu pješice do škole, u pratnji vojnih vozila i oružja", kazao je Udre.

Istakao je da su izraelski vojnici tu da zaštite djecu, ali to ne rade.

"Ustvari, njihovo prisustvo samo dodatno podstiče doseljenike da napadaju djecu i aktiviste. Vojnici ne hapse niti zatvaraju doseljenike. Oni čak i ne pitaju za njihov identitet. Kako na taj način štite djecu? Upadaju u dječje domove. Na putu do škole i iz škole ih prate vojnici koji ustvari uništavaju palestinske domove i hapse njihovu djecu", naglasio je Udre.

Kako je rekao, djeca ponekad dugo čekaju da vojno vozilo krene i zato zakasne u školu.

Selo Tuba i grad Tevane, gdje se nalazi škola, nalaze se pod izraelskom kontrolom u "Zoni C" okupirane Zapadne obale.

Drugim sporazumom iz Osla, koji je potpisan 1995. godine između Vlade Izraela i Palestine, Zapadna obala je podijeljena na zone A, B i C.

"Zona A" čini 18 posto područja okupirane Zapadne obale, "Zona B" 21 posto, a "Zona C" oko 61 posto.

U okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalem) postoji 13 ilegalnih jevrejskih naselja i 253 na Zapadnoj obali. Više od 660.000 jevrejskih doseljenika koji žive na ovom području dodatno otežavaju život Palestincima koji žive pod okupacijom.

Prema međunarodnom pravu, sva jevrejska naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji smatraju se nelegalnima.