Parkirali Lanciu prije 47 godina, sada je nacionalni spomenik

Ponekad se dogodi da, tokom svakodnevnih putovanja, automobil privuče našu pažnju iz određenog razloga. Možda je uzrok tome što uvijek vidimo isti automobil parkiran na istom mjestu, bez obzira na dan i vrijeme. Kada se to dogodi, najčešće ga nadležni nakon nekog vremena i obavijesti vlasniku uklone s ceste jer shvate da je napušten.

Ali nekada se takve stvari okončaju drugačije. Jedan automobil, Lancia Fulvia iz 1962. godine, parkirana je nasred ulice, ispred vrata kuće i kioska koji vodi njen vlasnik u mjestu Conegliano, na sjeveru Italije.

Vlasnik automobila, Angelo Fregolent, ima 94 godine. Prestao je koristiti automobil prije nekoliko desetljeća, ali ga nije maknuo s parking mjesta koje se nalazilo ispred njegove firme. Lancia je s vremenom postala prava domaća turistička atrakcija, posebno nakon što se pročulo da je tu parkirana ni manje ni više nego 47 godina.

Automobil su slikali i turisti i lokalni stanovnici, čak je proglašen i spomenikom, a tačno mjesto na kojem je parkirana se nalazi Google kartama kako bi ga svaki znatiželjnik koji prolazi gradom lakše mogao pronaći.

Zapanjujuće je da talijanski automobil u gotovo pola stoljeća stajanja nije potpuno propao, da nije pretrpio nikakav vandalizam niti je učestvovao u bilo kakvom sudaru, s obzirom da je dugi niz godina bio jedini automobil parkiran u toj ulici.

Ovaj neobični slučaj okončan je prije nekoliko sedmica jer su ga 20. oktobra nadležni odlučili ukloniti s parkinga iz ekoloških razloga i jer je napušten. Nakon toga, organizatori izložbe klasičnih automobila odlučili su ga, uz dopuštenje vlasnika, prikazati uz druge stare automobile.

U skoroj budućnosti ova sada već legendarna Lancia Fulvia iz 1962. godine će doživjeti potpunu restauraciju. Nakon što bude dovršena, lokalne vlasti su odlučile da je postave u vrtu škole koja se nalazi neposredno pored doma Angela Fregolenta.

Na taj način vlasnik automobila može nastaviti gledati vozilo svaki put kada pogleda kroz prozor, kao što je to činio posljednjih 47 godina.