Muslimani su klanjali bajram-namaz u džamiji Al-Aksa u starom gradu okupiranog Istočnog Al-Qudsa, unatoč restrikcijama izraelske policije, javlja Anadolu.

Broj Palestinaca koji su se počeli okupljati sinoć u džamiji Al-Aksa jutros je na sabah-namazu, jutarnjoj molitvi, dosegao desetke hiljada.

Palestinci koji su željeli doći do Akse iz drugih dijelova okupiranog Istočnog Al-Qudsa i palestinskih gradova povezanih s Izraelom formirali su duge redove sa svojim vozilima na cestama koje vode do Starog grada.

Prije bajram-namaza izraelska policija je na vratima džamije Al-Aksa provjeravala identitet Palestinaca i nekima od njih nije dozvolila ulazak. Tučnjava je izbila između izraelske policije i palestinske omladine kod kapije "Silsila".

Izraelska policija je pretukla više palestinskih mladića.

Desetine hiljada muslimana, koji su u džamiji Al-Aksa čekali klanjanje bajram-namaza uz učenje Kur’ana i tekbira, slušali su bajramsku hutbu koja se čitala nakon namaza.

U bajramskoj hutbi koju je čitao šejh Jusuf Ebu Sunejn, imam džamije Al-Aksa, skrenuta je pažnja na genocidni rat koji Izrael vodi u Pojasu Gaze.

Naglasio je da je islamski svijet ostavio Pojas Gaze i palestinski narod i ocijenio da je to velika sramota.

Ukazujući na palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima, šejh je istaknuo da će palestinski narod nastaviti svoju borbu i da će okupacija prestati.

Firas Dibs, glasnogovornik Uprave jeruzalemskih islamskih vakufa, naveo je da je samo 40.000 muslimana moglo klanjati bajram-namaz u Harem-i Sharifu, odnosno džamiji Al-Aksa.

Brojni Palestinci klanjali su jutros bajram-namaz među ruševinama svojih domova koji su potpuno uništeni u izraelskim napadima koji traju od 7. oktobra prošle godine.

Tako su jutros bajram-namaz klanjali među ruševinama svojih nekadašnjih domova u gradu Khan Younisu, u Pojasu Gaze.

Najmanje 37.296 Palestinaca ubijeno je u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine, saopštilo je u subotu Ministarstvo zdravlja u opkoljenoj enklavi