Prvi muzej duhana u regiji i ujedno restoran "Tabak" u Ljubuškom posjetiteljima će otvoriti svoja vrata u nedjelju, 1. svibnja u 18 sati

Ovo je prvi muzej duhana u regiji, a nalazi se u nekadašnjoj tvornici duhana koja više ne radi kao tvornica, ali koja još uvijek ima cijeli pogon i strojeve – kazao je u izjavi za Fenu Robert Alilović, idejni autor i organizator.

Dodao je kako ovakav muzej nemaju ni Srbija, ni Hrvatska niti Crna Gora, a naglasio je i kako će uz muzej raditi i restoran.

- Odlučili smo se na ovu ideju s obzirom na to da smo regija koja je odgojila generacije uz duhan, jer su ga mnogi sadili u Hercegovini.  Čak je i jedna od prvih industrija duhana u Austro-Ugarskoj počela u Ljubuškom, isto kao i industrija vinarstva – podsjetio je on.

Alilović otkriva kako se u muzeju može vidjeti svjetska povijest duhana, povijest reklamiranja, poljoprivredna Hercegovina, utjecaj Austro-Ugarske na naše prostore, informacije o tvornicama duhana, ambalaže, pribor za pušenje, kao i brojna literatura o temi duhana.

- Imamo veoma bogatu i zanimljivu kolekciju, a ovo je svakako još jedan novi turistički potencijal ovoga mjesta i regije - zaključio je Alilović.