Prije jedanaest godina u marokanskoj pustinji pronađen je neobičan kamen. Dobio je ime NWA 7034, ali je postao poznat kao 'Crna ljepotica' ('Black Beauty'). Star je gotovo 4,5 milijardi godina i dolazi s Marsa. Istraživači vjeruju da je došao na Zemlju nakon što je asteroid udario u Crveni planet prije pet do deset miliona godina.

Stvorio je golemi krater i izbacio komad stare Marsove kore u svemir kao novi meteor, koji se na kraju srušio u Afriku.

Naučnici sada znaju tačno odakle sa Marsa dolazi taj 320-gramski meteor zahvaljujući tehnologiji koju je razvio superračunar na Univerziteu u Perthu u Australiji. Istraživači su marsovski krater iz kojeg je došao nazvali 'Crna ljepotica' Karratha, prema gradu u zapadnoj Australiji u Pilbari koji je dom jednoj od najstarijih stijena na Zemlji.

Tim želi da NASA odredi područje oko Karrathe kao buduće mjesto slijetanja na Mars. Mjesto je locirano analizom hiljada slika planete visoke rezolucije iz raznih misija na Mars.

Tehnologija koja stoji iza otkrića koristit će se za identifikaciju izvora drugih marsovskih meteora, ali i za identifikaciju milijardi udarnih kratera na površini Merkura i Mjeseca. Do danas je na Zemlji pronađeno više od 300 marsovskih meteora.