Premijer Španije Pedro Sanchez i lider Katalonije Pere Aragones sastali su se u srijedu kako bi ponovo pokrenuli pregovore u nadi da će pronaći rješenje za političku krizu koju je izazvao separatistički pokret u španskoj regiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanak je održan u sjedištu Vlade Katalonije u centru Barcelone.

Sanchez je nakon sastanka novinarima kazao da je vrlo važno da se vodi dijalog između dvije strane.

"Postoji radikalna razlika između naših stavova i stavova lokalne vlade u Kataloniji o rješenju katalonskog pitanja. Želim to posebno naglasiti. S druge strane, uvjereni smo da je dijalog najbolji način da približimo stavove. Katalonsko pitanje nije problem koji je počeo jučer i koji će biti riješen sutra. Stoga će se razgovori nastaviti bez žurbe, bez prekida i bez nekog roka", rekao je Sanchez.

Kako je naveo, društvena i politička atmosfera u Kataloniji mnogo je bolja nego prije godinu dana.

"Obje strane žele pronaći rješenje zasnovano na dijalogu i dogovoru. Želimo da Katalonija vrati deset izgubljenih godina. Katalonija i Španija zaslužuju bolju budućnost", istakao je španski premijer.

Katalonski lider Aragones istakao je da, iako zastupaju vrlo različite poziciju u odnosu na centralnu vladu, još uvijek su na početku pregovora i pokušavaju izgraditi međusobno povjerenje.

"Potrebno nam je vrijeme i strpljenje. Suočavamo se s političkom krizom koja zahtijeva političko rješenje koje bi građani Katalonije odobrili. Nezavisnost Katalonije, koja se mora utvrditi referendumom, i njeno priznanje od međunarodne zajednice treba biti legitiman i racionalan proces. Demokratija je najlegitimniji način rješavanja političkih sporova. Niko u Kataloniji ne sanja o potpuno nedemokratskom rješenju", kazao je Aragones.

Aragones i njegova Republikanska ljevica Katalonije ove pregovore smatraju "historijskom prilikom".

Pregovori dolaze u vrijeme kada je 7,5 miliona Katalonaca podijeljeno u dva približno jednaka tabora. Ankete i rezultati izbora u posljednjih pet godina pokazuju da polovica Katalonije želi ostati u Španiji, dok druga polovica želi prekinuti sve odnose s Madridom.