Savez „Consilium Bosniacum“, koji je od svog osnivanja 2019. pokazatelj zrelosti bosanskohercegovačke dijaspore u Austriji, je u nedjelju, 03.03.2024, u svome sjedištu u Beču održao svoju drugu redovnu skupštinu.

Za skupštinu se, mimo referenata i počasnih gostiju, prijavilo 45 predstavnika iz 20 bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji. Skupština je otvorena intonacijom himne Bosne i Hercegovine i video-porukom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denisa Bečirovića.

Za predsjedavajuću je izabrana književnica iz Salzburga Ramzija Kanurić-Oraščanin, koja je u uvodnom obraćanju govorila o važnosti Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Ispred Ambasade Bosne i Hercegovine u Austriji se obratio ministar savjetnik Šaban Forić, a ispred grada Beča član bečkog parlamenta Omar Al-Rawi, kojeg je Skupština, zajedno sa bivšim ambasadorom BiH prof. dr. Kemalom Kozarićem, članicom austrijskog parlamenta Bedranom Ribo i predsjednikom pokreta „Snaga domovine“ Ahmedom Husagićem jednoglasno proglasila počasnim članom Sveza.



Blagajnik Saveza Ajdin Karajko je podnio finansijski izvještaj, koji je skupština jednoglasno usvojila. Utvrđen je porast prihoda u 2023. godini.

Predsjednik Saveza Damir A. Saračević je izvijestio prisutne o radu Saveza u protekle dvije godine. U tom periodu Savez je, između ostalog, inicirao i izlobirao usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u austrijskom parlamentu (usvojena 6. jula 2022), te godišnje organizirao Marša mira i javni skup na Trgu heroja u Beču, na kojem su do sada učestvovali Valentin Inzko, Wofgang Petritsch, Željko Komšić, Janja Beč-Neumann, Josef Weidenholzer, majka Srebrenice Ramiza Gurdić, čiji je obraćanje pregledano preko 220.000 puta, kao i mnogi drugi.

Početkom 2022. godine Savez je također organizirao javni skup i tribinu za mir i stabilnost u BiH u Diplomatskoj akademiji u Beču. U tom periodu Savez je inicirao imenovanje počasnog konzula Bosne i Hercegovine za Gornju Austriju bivšeg evropskog parlamentarca prof. dr. Josefa Weidenholzera, čiju je nominaciju ambasador Kozarić proslijedio, a Predsjedništvo BiH usvojilo u 2022. godini. Izvještaj predsjednika Saračevića je Skupština također jednoglasno usvojila.

Nakon otpuštanja starog, izabran je novi upravni i prošireni odbor Saveza. Od osnivanja 2019. godine je udvostručen broj članova proširenog odbora (ukupno 26 članova) i uvedena su dva dopredsjednika Saveza. Za predsjednika saveza bh. Udruženja „Consilium Bosniacum“ jednosglasno je izabran Damir A. Saračević iz grada Linca (Linz). 

Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji „Consilium Bosniacum“ je osnovalo 21 bosanskohercdegovačko udruženje 30. marta 2019. u Beču.

Pored još boljeg umrežavanja udruženja i uvezivanja uspješnih ljudi porijeklom iz BiH, Savez je uzeo sebi za zadatak zastupanje interesa i zaštitu prava građanki i građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine, te njegovanje i očuvanje kulture, tradicije i jezika u Austriji. Kroz analizu i izradu političkih, socijalnih i ekonomskih strategija, Savez također ima za cilj pozitivno utjecati na širu društvenu zajednicu.



Članovi/ice upravnog odbora Saveza
1. Damir Saračević, predsjednik (CSI Austrija) - Linz
2. Hurem Avdić, potpredsjednik (referat za poslovnu saradnju i projektne aktiviste) - Schwechat
3. Muamer Džanković, potpredsjednik (BNF Beč, referat za menadžerstvo) - Beč
4. Kabir Sokullu, blagajnik (BÖJ Beč) - Beč
5. Anita Zečić, sekretar (referat za umjetnost) - Beč
6. Zahid Radmilović, zamjenik blagajnika (referat za građevinske projekte) - Salzburg
7. Admir Mehmedović, zamjenik sekretara (referat za politička pitanja)

Članovi/ice proširenog odbora Saveza 

1. Adnan Meheljić, član proširenog odbora (BNF Beč)
2. Ajdin Karajko, član proširenog odbora (Kulturverein Spittal/Drau)
3. Amela Bratić, članica proširenog odbora (CSI Austrija)
4. Azra Hodžić-Kadić, članica proširenog odbora (Otkrij bosanski)
5. Azra Merdžan, članica proširenog odbora (Forum žena “Mimoze”)
6. Damir Jaranović, član proširenog odbora (BKV Beč)
7. Dennis Miskić, član proširenog odbora (referat za saradnju sa Memorijalnim centrom Potočari/Srebrenica)
8. Dževad Majdančić, član proširenog odbora (BKV Beč)
9. Edib Omerović, član proširenog odbora (referat za sponzorstvo)
10. Eldin Bajrić, član proširenog odbora (Mostovi Beč)
11. Elvis Mujević, član proširenog odbora (KUD “Sebilj” Beč)
12. Emil Lagumdžić (član proširenog odbora, Mostovi Beč)
13. Esma Diman-Murselović, članica proširenog odbora (BÖJ, referat za omladinu)
14. Ervin Hukarević, član proširenog odbora (referat za ekonomska pitanja)
15. Fahra Bundavica-Kičić, članica proširenog odbora (Forum žena “Mimoze”)
16. Ibrahim Kaniža, član proširenog odbora (referat za obrazovanje)
17. Izet Kurtalić, član proširenog odbora (Kontakt BiH-Salzburg)
18. Isa Borozan, član proširenog odbora (Bike Club A)