Uposleni Doma zdravlja Konjic izašli su u protestnu šetnju kroz grad, a pridružile su im se i kolege iz Sarajeva i Mostara. Nezadovoljni su jer još uvijek čekaju isplatu plata za septembar i oktobar.

Šetnja je novi u nizu vidova borbe radnika, koji su ranije osim generalnog štrajka koji traje već tri sedmice, podnijeli krivične prijave protiv bivših direktora ustanove, a zbog sumnje u milionska dugovanja. Prstom upiru i u ranije Uprave.

Problem finansiranja Doma zdravlja Konjic prema riječima zaposlenih postoji od momenta osnutka ustanove prije 14 godina.

"Nismo dobili nikakav adekvatan odgovor iz Uprave, nakon što smo tražili da se sastanu svi finansijeri i svi koji doznačavaju novce u ustanovu. Naravno, Uprava nije ni pokušala napraviti takav format sastanka. Sumnjamo da je tako iz razloga što bi sastankom došli do spoznaje da u ustanovu dolazi sasvim dovoljno novca. Jedino što su u radili je sjednica Upravnog odbora na kojoj je donesena nebulozna odluka da se sedam radnika pošalje u penziju bez uplaćenih doprinosa. Nemaju viziju. To je jedan od vidova pritisaka na radnike. Neće im proći. Ovo je razlog da se okrenemo osnivaču. Postavili su dva člana Upravnog odbora. Treći član koji je imenovan ispred ustanove, i on radi protiv svih radničkih i interesa ustanove", izjavio je predsjednik Sindikata zaposlenih u Domu zdravlja Konjic Amer Kerić.

Nedavno je sindikat podnio krivične prijave protiv bivših direktora, ali do danas odgovora iz Tužilaštva nema.

"Bolje da su te ustanovu došle jučer, nego da dođu danas, jer bojim se da će za 15 dana biti kasno. Apelujem: 'Ljudi dođite u ovo leglo kriminala.' Ne znamo kako to drugačije da nazovemo", dodao je Kerić.

Uz radnike iz Konjica danas su bili i članovi Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH).

"Problem 140 radnika iz Konjica je problem svih radnika u BiH. Na ovaj način želimo pokazati da nisu sami. Kompletna infrastruktura saveza će im biti na dispoziciji u ispunjavanju njihovih zahtjeva. Sve stvari koje su nam ispričali i razlozi današnjeg okupljanja su zabrinjavajući. Neko je propustio vršiti kontrolu. Na sve nivoe vlasti apelujemo da se problem ne rješava ad hoc, već da se pronađe sistemsko rješenje. To svakako nije, niti ćemo dati podršku gašenju Doma zdravlja u Konjicu. Dom zdravlja ne postoji zbog radnika, već građana kojima je u ovim teškim vremenima potrebna zdravstvena zaštita", izjavio je Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBiH.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika Hercegovačko-neretvanskog kantona Dalibor Vuković ukazao je da problem postoji godinama, napominjući da su se radnici okupljali i blokirali cestu prije tačno godinu.

"Vlast u bilo kojem trenutku može riješiti ovaj problem. Potrebno je da se sastanu svi koji su odgovorni i daju znak da se situacija riješi. Do tada ćemo protestovati. Dolazit ćemo da pomognemo kolegama u Konjicu u namjeri da konačno riješe problem. Odavde će otići sav kadar ako se hitno ne riješi situacija, a to bi bilo pogubno za ovu ustanovu", poručio je Vuković.