Stranka demokratske akcije oglasila se saopćenjem povodom današanje odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta da blokira zakone koje je donijela Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (NSRS). 

- Odluke Schmidta da stavi van snage zakone kojima je NSRS proglasila nevažećim odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na teritoriji ovog entiteta i time izvršila napad na ustavni poredak BiH, te ukinula obavezu objavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS-a, potrebna su, ali ne i dovoljna mjera.

Dosadašnja praksa je pokazala da bez rigoroznog sankcionisanja i smjena odgovornih pojedinaca napadi na ustavni poredak BiH neće prestati - navodi se u saopćenju.

Iz SDA ističu da su blage reakacije OHR-a i ostatka međunarodne zajednice samo su dodatno ohrabrivale Dodika da nastavi sa secesionističkom politikom i arogantnim vrijeđanjem države BiH, Bošnjaka, OHR-a, Tužilaštva, zapadnih ambasadora...

- Pozitivnom smatramo i odluku visokog predstavnika kojom je izmijenjen Krivični zakon BiH i Tužilaštvu BiH olakšano krivično gonjenje osoba koje vrše napad na ustavni poredak BiH. Međutim, Tužilaštvo BiH je i do sada imalo osnova da procesuira ova krivična djela, kao i krivično djelo negiranje genocida, ali su izbjegli da rade svoj posao. Ukoliko se s takvom praksom nastavi, tužioci koji izbjegavaju svoje zakonske obaveze moraju biti uklonjeni sa funkcija - naglašeno je u saopćenju.