Camavinga, koji bi danas trebao biti u prvih 11 Francuske, rođen je u Angoli. Embolo, zvijezda Švicarske, rođen je u Kamerunu. Laporte i Le Normand, ključni stoperi Španije, rođeni su u Francuskoj. Diogo Costa, portugalski heroj penala protiv Slovenije, rođen je u Švicarskoj. Pet turskih igrača rođeno je u Njemačkoj, domu miliona turskih migranata.

Guéhi, stoper Engleske, rođen je u Obali Slonovače. Ovo su samo neki od primjera s popisa od 82 igrača (13%) na turniru koji su došli na svijet u zemlji koja nije ona koju predstavljaju. Ovo je Euro miješanih rasa i imigracije. Globalni turnir koji ne poznaje granice.

Već znate priču o roditeljima Nica Williamsa i Lamine Yamala. Slično je iu sa drugim zvijezdama. Mbappé je rođen u francuskom Bondyju, ali mu je otac Kamerunac, a majka alžirskog porijekla. Musiala, najbolji strijelac Njemačke, rođen je u Stuttgartu od oca Nigerijca i majke poljskog porijekla. Rafael Leao, nova portugalska zvijezda, rođen je u Lisabonu od oca iz Angole i majke iz São Toméa i Príncipea.

Majka Judea Bellinghama je afričkog porijekla, kao i roditelji Kobbieja Mainooa, nove nade engleske sredine terena, koji su iz Gane. Švicarski kapiten Granit Xhaka rođen je u Baselu, ali njegovi roditelji su etnički Albanci koji su došli s Kosova. I njegov suigrač Dan Ndoye rođen je u Nyonu, ali mu je otac iz Senegala. Nešto slično je i s Codyjem Gakpom, najboljim nizozemskim igračem na turniru, koji je iz Toga emigrirao u Eindhoven. A Calhanoglu, turski napadač, rođen je u Mannheimu, njemačkom gradu.

Njemačka vodi na popisu zemalja Evropske unije s najvećim udjelom imigranata, zajedno sa Švedskom, što je vidljivo na utakmicama Eura. U Njemačkoj je 19,5% stanovništva rođeno u inozemstvu, u poređenju sa njih 17,1% u Španiji, 16,1% u Portugalu i 13,1% u Francuskoj.

Brojke koje će i dalje rasti, jer je prema studiji Evropske komisije, 2022. godine u nju je ušlo više od pet miliona imigranata iz zemalja izvan Evropske unije, 117% više nego 2021. Ukupno, od 1. januara , 2023., u njoj živi 27 miliona ljudi rođenih izvan EU, 6,1% od ukupno 448 miliona.

Slučaj nizozemskog tima je upečatljiv, jer je odraz sastava stanovništva zemlje. Svi igrači pozvani za Euro rođeni su unutar njenih granica, ali porodice njih 16 dolaze iz prekomorskih teritorija ili su djeca ili unuci afričkih imigranata, kao što je 25% stanovništva zemlje. Nešto slično događa se u Francuskoj. Samo su četvorica igrača rođeni van zemlje, ali Benjamin Pavard jedini nije potomak imigrantskih roditelja ili baka i djedova.

To je situacija koja objašnjava Evropu i današnji svijet. Globalna Evropa u fudbalu i u životu. U Španiji 38% novih državljana naturaliziranih prošle godine bili su državljani zemalja Srednje ili Južne Amerike, a 32% je došlo iz zemalja Sjeverne Afrike. S druge strane, u Njemačkoj je, naprimjer, gotovo polovina naturaliziranih useljenika bila azijskog porijekla.

Mnogi od njih došli su iz Sirije (29%), Turske (9%), Iraka (4%), Irana (3%) i Afganistana (3%), mnogi od njih su se iskrcali zbog unutarnjih sukoba u zemljama porijekla. Takav je slučaj Waldermana Antona, njemačkog reprezentativca rođenog u Uzbekistanu.