Mustafa Barghouti, generalni sekretar Palestinske nacionalne inicijative, nazvao je prekid primirja u petak “smišljenim” potezom izraelske vlade da nastavi “etničko čišćenje” Pojasa Gaze.

Ovaj političar pozvao je arapske i islamske zemlje da uvedu bojkot i sankcije Izraelu i da povežu interese zapadnih zemalja “s svojim stavom o zaustavljanju agresije na naš palestinski narod”.

“Nastavak barbarske agresije na pojas Gaze unaprijed je isplanirala Netanjahuova vlada, a njihov cilj je bio i ostaje etničko čišćenje cijelog Pojasa Gaze kroz brutalno bombardiranje, ali to ne uspijevaju postići zbog nepokolebljivosti i hrabrost palestinskog naroda”, rekao je.

Još jedan palestinski novinar ubijen je u izraelskom zračnom napadu na Gazu.

Montaser Mustafa al-Sawaf bio je slobodni fotograf koji je radio za tursku državnu agenciju Anadolu Agency, koja je potvrdila smrt u petak.

Njegovom smrću broj ubijenih novinara od 7. oktobra iznosi najmanje 58, prema podacima koje je sastavio Komitet za zaštitu novinara, pri čemu su velika većina ubijenih Palestinci.

S druge strane, izraelske vlasti likuju nad rezultatima nastavka brutalne agresije.

Izraelski ministar odbrane rekao je da su u Gazi postignuti “impresivni” rezultati od okončanja primirja u petak.

“Jutros smo se vratili udaru Hamasa punom snagom. Izbliza sam gledao val napada zračnih snaga, u jednom od borbenih helikoptera nad nebom Gaze – rezultati su impresivni”, napisao je Yoav Gallant na društvenim mrežama.