Armenija je saopćila da je šest njenih vojnika ubijeno u obnovljenim sukobima na granici s Azerbajdžanom ranije ove sedmice – što su najgore borbe otkako su dvije južnokavkaske zemlje vodile 44-dnevni rat oko Nagorno-Karabaha prije godinu dana.

Azerbajdžan je s druge strane saopćio kako je sedam vojnika poginulo, te 10 ranjeno u borbama u utorak, 16. novembra. Strane okrivljuju jedna drugu za incidente, javljaju strani mediji.

U saopćenju je armensko ministarstvo odbrane dalo imena pet vojnika koji su poginuli u sukobima, uključujući jednog oficira. Rečeno je da identitet još jednog mrtvog vojnika tek treba biti utvrđen. Ministarstvo je ranije izvijestilo o pogibiji jednog vojnika i saopćilo da je komunikacija s još 24 vojnika izgubljena, dok je 13 drugih zarobljeno od azerbajdžanskih snaga.

"U toku je intenzivan rad uz posredovanje i sudjelovanje ruske strane na repatrijaciji vojnika koji su zarobljeni ili nestali uslijed borbi", navedeno je danas, dodajući da je situacija duž armensko-azerbejdžanske granice ostala "relativno stabilna”.

Situacija duž granice je napeta od armensko-azerbejdžanskog rata u septembru-novembru 2020. u kojem je ubijeno najmanje 6.500 osoba.

Sukob je okončan prekidom vatre uz posredovanje Rusije kojim je Baku dobio kontrolu nad dijelovima regije, kao i susjednim teritorijama koje su okupirali Aermeni.