Iz štampe je izašlo još jedno vrijedno izdanje Bošnjačkog instituta – knjiga Put u Foču Adila Zulfikarpašića. Knjiga sadrži tekst “Put u Foču”, objavljen prvi put 1957. godine (Muslimanska biblioteka u Beču, Godišnjak, 1957) u kojem Zulfikarpašić opisuje kada je, kao partizan, u januaru 1942. godine s tek napunjenih dvadeset godina, došao u rodnu Foču koja je bila “popaljena, narod poklan, brat ubijen, a majka i sestre u strašnom stanju”.

To je autentično i upečatljivo svjedočanstvo za koje dr. Hilmo Neimarlija tvrdi da je jedan od “najpotresnijih dokumenata o muslimanskim žrtvama četničkih zločina, ...istovremeno dokument o težini njegovih ljudskih preispitivanja vlastite nespremnosti da prešuti svoj stav u okolnostima u kojima je to značilo ‘plivati uz bujicu’ ili se izložiti smrtnoj presudi”.

Sam tekst je, zbog šireg društveno-historijskog konteksta, opremljen opširnim predgovorom i uredničkim napomenama dr. Safeta Bandžovića, kao i opsežnim pogovorom dr. Mesuda Šadinlije.

Knjiga će biti predstavljena javnosti u jesen 2022. godine, 65 godina nakon prvog objavljivanja teksta “Put u Foču” i 80 godina poslije događaja koje opisuje.

(Preuzeto s web-stranice Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića)