Dok se svijet nastavlja boriti protiv pandemije Covid-19, ostaje nedovoljno pripremljen za buduće epidemije i pandemije tvrdi se u novom istraživanju. Nijedna zemlja nije dostigla najvišu kategoriju spremnosti za buduće zdravstvene vanredne situacije na Globalnom indeksu zdravstvene sigurnosti 2021, zajedničkom projektu Inicijative za nuklearnu prijetnju (NTI), Centra za zdravstvenu sigurnost Johns Hopkins na Bloomberg školi javnog zdravlja i Economist Impacta.

Indeks, koji je revidiran kako bi odražavao iskustvo iz pandemije Covid-19, fokusira se na šest aspekata pripravnosti zemlje: prevenciju, otkrivanje i izvještavanje, brzu reakciju, zdravstveni sistem, usklađenost s međunarodnim normama i rizično okruženje. “Reakcija na Covid-19 pokazala je da mnogi faktori – uključujući javno zdravlje i zdravstvene kapacitete, naučno razumijevanje i distribuciju protumjera, te društvenu i ekonomsku otpornost – igraju ključnu ulogu u tome kako zemlje mogu odgovoriti tokom pandemije”, navodi se u izvještaju.

Izdanje indeksa za 2021. otkriva da uprkos tome što je Covid-19 podigao svijest o prijetnji pojavljivanja ranije nepoznatih patogena, “sve zemlje ostaju opasno nespremne da se suoče s budućim prijetnjama epidemije i pandemije”. Prosječna ocjena Planete u 2021. godini bila je 38,9 od 100, što je neznatno lošije od prepandemijskih rezultata iz 2019. od 40,2 od 100. Činjenica da čak i “najbolje pripremljene” zemlje ne dostižu najviši nivo GHS indeksa signalizira da “postoje značajni propusti u svim zemljama u različitim kategorijama”, i da je spremnost “fundamentalno slaba na svim nivoima ”.

Kao što tabela pokazuje, Sjedinjene Američke Države ponovo su postigle najviši ukupni rezultat s nešto manje od 76, što je još daleko od cilja. Zanimljiva je da je još u februaru 2020. godine tadašnji američki predsjednik Donald Trump citirao Globalni indeks zdravstvene sigurnosti za 2019. godinu (i prethodnu verziju ove infografike) na brifingu za novinare kako bi uvjerio javnost u spremnost svoje zemlje za ono što će doći. I dok su SAD imale najbolji rezultat na tom rangiranju, glavni zaključak izvještaja bio je obeshrabrujući.

Izvještaj je u oktobru 2019. godine utvrdio da “nijedna zemlja nije u potpunosti spremna za epidemije ili pandemije. Kolektivno, međunarodna spremnost je slaba. Mnoge zemlje ne pokazuju dokaze o kapacitetima i sposobnostima zdravstvene sigurnosti koji su potrebni za prevenciju, otkrivanje i reagiranje na značajne epidemije zaraznih bolesti.” Dva mjeseca kasnije, novi korona virus stavit će na test spremnost svijeta.

Među evropskim zemljama najsrpemnije za sljedeću pandemiju su Finska s rezultatom 70,9, Slovenija (67,8) i Velika Britanija (67,2), a ne računajući male zemlje – Andoru, Monaco i San Marino, najlošije stoji Bosne i Hercegovina (35,4). Sljedeće najlošije pozicionirane evropske zemlje su Ukrajina (38,9), Malta (40,2) i Moldova (41).

Bosna i Hercegovina nalazi se na 96. mjestu svjetske liste. Slovenija je 6, Hrvatska 48, Srbija 59, Crna Gora 62, Sjeverna Makedonija 69.

Nakon Sjedinjenih Američkih Država (75,9), najspremnije na svijetu su Australija (71,1), Finska (70,9), Kanada (69,8) i Tajland (68,2).

(Izvor: Statista)