Izvještaj Svjetskog indeksa sreće za 2023. Godinu obilježit će svoju desetu godišnjicu ovogodišnjim “Globe Happiness Reflectom”, koji koristi podatke iz međunarodnih istraživanja kako bi pokazao kako ljudi rangiraju svoje živote u 150 zemalja svijeta.

U ovim mračnim vremenima postoji tračak optimizma koji otkriva Svjetski indeks sreće 2023. Pandemija virusa korona nije samo uzrokovala tjeskobu i patnju, već je dovela i do porasta stope pružanja socijalne pomoći, empatije među ljudima te porast dobrotvornih davanja.

Finska je proglašena najsretnijom zemljom na svijetu petu godinu zaredom.

Izvještajem je obuhvaćeno tačno 146 država u 2023. godini na temelju čimbenika kao što su BDP, očekivani životni vijek i drugih pokazatelja kvalitete života. Ovo rangiranje, koje se sada provodi jedanaestu godinu, dodjeljuje ocjenu između 0 i 10 na temelju prosjeka podataka prikupljenih tokom tri godine i ustanovljene matematičke formule.

Odmah iza Finske nalazi se Danska, dok je na trećem mjestu Švicarska. Potom slijede Island, Nizozemska, Norveška, Švedska, Luksemburg, Novi Zeland te Austrija.

Kada je riječ o našoj državi, Bosna i Hercegovina zauzela je 63. mjesto. Dakle, na zlatnoj je sredini.