Razmjeri katastrofe

Poplave su najviše pogodile područja uz rijeke koje su se izlile iz svojih korita. U Austriji, pokrajina Donja Austrija, koja okružuje Beč, proglašena je područjem katastrofe. Jedan vatrogasac je izgubio život dok je pokušavao spasiti ljude iz poplavljenih područja.

U Češkoj, rijeka Elba je dostigla opasne nivoe, plaveći kuće i puteve u više gradova i sela. Više od 60.000 domaćinstava ostalo je bez struje.

U Poljskoj, situacija je bila jednako dramatična. Grad Klodzko je bio djelomično pod vodom, a vodostaj lokalne rijeke je premašio rekordne nivoe zabilježene tokom teških poplava 1997. godine. Premijer Donald Tusk je izjavio da je situacija veoma dramatična i da su evakuacije bile neophodne kako bi se spasili životi.

Nevrijeme još uvijek traje u dijelovima Srednje Europe. Obilne kiše i snažni vjetrovi nastavljaju pogađati Austriju, Češku, Poljsku, Njemačku, Slovačku i Mađarsku.

U nekim područjima već je pao i prvi snijeg na većim nadmorskim visinama. U Češkoj, više od 63.000 domaćinstava ostalo je bez struje, a evakuacije su u toku. U Poljskoj, vlasti su upozorile da najgore tek dolazi, s obzirom na očekivane dodatne padavine.

Uzroci i posljedice

Ove poplave su rezultat ciklone Boris, koja je donijela obilne padavine u region. Meteorolozi su upozoravali na mogućnost poplava, ali razmjeri katastrofe su nadmašili sva očekivanja. U Češkoj, više od 170 milimetara oborina palo je u najteže pogođenim regijama u samo 24 sata. U Poljskoj, napukla je brana, što je dodatno pogoršalo situaciju.

Materijalne štete su ogromne. Poplavljene su kuće, uništeni su putevi i mostovi, a poljoprivredna zemljišta su pod vodom. U Austriji, helikopteri su korišteni za spašavanje ljudi iz poplavljenih područja. U Češkoj, bolnica u Brnu je evakuirala 180 pacijenata zbog poplava.

Vlasti u pogođenim zemljama su brzo reagovale. U Austriji, vicekancelar Werner Kogler je proglasio područje oko Beča zonom katastrofe. U Češkoj, vlasti su izdale najviši stupanj upozorenja na poplave na oko 35 lokacija. U Poljskoj, premijer Tusk je posjetio najteže pogođena područja i obećao brzu pomoć vlade.

Međunarodna zajednica je također pružila pomoć. Evropska unija je aktivirala svoj mehanizam za civilnu zaštitu kako bi koordinirala pomoć pogođenim zemljama. Humanitarne organizacije su poslale timove za spašavanje i medicinsku pomoć.

Vremenska prognoza za naredne dane

Prema najnovijim prognozama, nevrijeme će se nastaviti u narednim danima. U Češkoj, očekuju se dodatne padavine i grmljavinske oluje, posebno u Pragu, gdje se predviđa kiša i pljuskovi tokom sljedećih nekoliko dana.

U Austriji, vremenski uslovi će ostati nestabilni, s mogućnošću povremenih pljuskova i grmljavine. U Poljskoj, meteorolozi predviđaju nastavak kišnog perioda, s mogućnošću dodatnih poplava u već pogođenim područjima.

Poplave koje su pogodile Srednju Europu u septembru 2024. godine su podsjetnik na snagu prirode i potrebu za boljom pripremom i koordinacijom u slučaju prirodnih katastrofa.