Mercedes Adrienne Ramona Manuela Jellinek, kćerka je zastupnika kompanije Daimler na Azurnoj obali Emila Jellineka, po kojoj je 1901. nazvao trkaći model kompanije Daimler. Ime Mercedes postalo je toliko popularno da ga je Daimler preuzeo za sve automobile i stvorio najjači automobilski brend u povijesti.

Naime, Emil Jellinek je 1900. naručio je 36 novih automobila Daimler 35 HP, trećinu godišnje proizvodnje kompanije Daimler, uz uvjet dobije ime po njegovoj 10-godišnjoj kćerki Mercedes. Najstarija fabrika automobila na svijetu korijene vuče još iz 1880-ih, kad su Carl Benz i Gottlieb Daimler posve neovisno razvili prva vozila pogonjena motorima s unutarnjim izgaranjem.

Sve do spajanja njihovih kompanija 1926, fabrike koje su razvili Daimler i Benz bile su najveći tržišni konkurenti, a njihova su se nadmetanja nerijetko iz prodajnih salona prenosila i na trkaće piste. Upravo je na trkaćoj pisti u Nici vatreno krštenje doživjelo i ime Mercedes, 25. marta 1901. Isprva se ime odnosilo samo na taj konkretni trkaći model, no uspjeh modela Mercedes bio je toliko velik, a publicitet toliko pozitivan da je kompanija Daimler odlučila sve svoje modele prozvati tako.

Manje od tri mjeseca nakon utrke u Nici Daimler je 23. juna 1901. i službeno registrirao ime Mercedes i počeo ga koristiti.

Danas je to ime glavni dio najslavnijeg i najpoznatijeg automobilskog brenda na svijetu – Mercedes-Benz. Uostalom, svi smo barem pokoji puta u životu čuli da su svi ostali automobili samo automobili, dok je Mercedes – Mercedes. To ne datira od jučer, i izreku nisu izmislili naši gastarbajteri, na sličan se način još 1905. reklamirala kompanija American Mercedes, koja je proizvodila egzaktne kopije “najpoznatijeg automobila na svijetu” – samo četiri godine nakon pojave imena Mercedes!

Što se tiče Mercedes Jellinek, ona je rođena 16. septembra 1889. u Beču, nije pokazivala nikakvu strast prema automobilima.

Beč, u kojem je Mercedes odrastala, bio u je razdoblju njene mladosti ključno svjetsko kulturno i naučno središte. Uoči Prvog svjetskog rata, kada je Mercedes imala oko 20 godina, u tom su gradu živjeli Gustav Klimt, Sigmund Freud, Lav Trocki, Alma Mahler, Adolf Hitler, Oskar Kokoschka, Erwin Schrödinger, Ernst Mach, Robert Musil, Otto Wagner te mnoge druge povijesno poznate osobe. No, Prvi svjetski rat sve je to promijenio.

Ubrzo se Mercedes udala sa baruna von Schlossera. No, njen prvi muž, barun von Schlosser, toliko osiromašio u Prvom svjetskom ratu da je 1918. Mercedes prosila za hranu na bečkim ulicama. Nedugo potom napustila je muža i djecu te se udala za siromašnog kipara baruna Rudolfa von Weigla.