Kod spomen-obilježja Mala kula na Grdonju danas je održana centralna manifestacija obilježavanja 29. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine u čijim redovima je bilo oko 7.000 boraca, od kojih je 317 poginulo, a 2.000 ranjeno.

Članovi porodica i prijatelji, bivši borci 105. motorizovane brigade, predstavnici Općine i Općinskog vijeća Centar i boračkih udruženja, polaganjem cvijeća na spomen-obilježje, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali su počast šehidima i poginulim borcima.

Uime Općine Centar cvijeće su položili i počast odali načelnik Srđan Mandić, dopredsjedavajuća Ira Adilagić i vijećnici Samir Fazlić i Velija Katica.

Na početku manifestacije Asim Smajlović, pripadnik i član Sekcije 105. mtbr, preuzeo je ratnu zastavu brigade koju su članovi Udruženja maloljetnih boraca donijeli od Skenderije preko Špicaste stijene do Grdonja, trasom kojom su se nekada kretali pripadnici ove slavne brigade.

Načelnik Mandić je kazao da su nas heroji koji su dali život za odbranu države Bosne i Hercegovine i grada Sarajeva obavezali da zbog generacija koje dolaze osiguramo stabilnu, prosperitetnu i evropsku državu Bosnu i Hercegovinu.

"Svi borci u 105. motorizovanoj brigadi, a posebno oni koji su dali svoj život za odbranu države BiH i našeg Sarajeva, su nas zadužili da nastavimo dalje. Zadužili su nas da budućim naraštajima nakon stoljeća ratova obezbijedimo barem jedno stoljeće mira" naglasio je načelnik Mandić.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović kazao je da se omladini mora prenositi ko su bili heroji 105. brigade, naglašavajući da je spomen-obilježje sveto mjesto Kantona Sarajevo gdje je ostala mladost.

Asim Smajlović je kazao da pripadnici 105. motorizovane brigade nisu činili zla kako su to činili neprijatelji države i grada.

"Ova brigada se može ponositi svojim pripadnicima koji nisu ubijali nedužno civilno stanovništvo, ratne zarobljenike ili činili bilo kakvo drugo zlo kao vojske koje su na nas napadale. Da nije bilo mojih dragih saboraca, ne bi bilo ni ove djece koja su danas ispred nas" kazao je Smajlović.

U nastavku svečanosti Bilal Dedić iz Osnovne škole "Hasan Kaimija" je pročitao prisutnima svoj prvonagrađeni literarni rad na temu 105. motorizovane brigade, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.

Centralnoj manifestaciji obilježavanja godišnjice 105. brigade su prisustvovali i vijećnici Lajla Ćosović, Lejla Khattab, Miralem Šenderović, Hamdija Hasanović, Biljana Lazarević, Jasmin Šljivo, Denis Challenger, te Suada Pašić, predsjednica Komisije za boračka pitanja.

(FENA)