Nakon 30 godina neizvjesnosti u azerbejdžanskom Nagorno-Karabahu i okolnim teritorijama pod jermenskom okupacijom, pobjede azerbejdžanske vojske na bojnom polju stvorile su novu realnost u regionu. Danas je prioritet u spoljnoj politici Azerbejdžana pokazivanje boljeg razumijevanja modela ove pobjede i njenih posljedica na međunarodnoj sceni, kao i pravednog rješenja problema međunarodnim organizacijama pod vođstvom vrhovnog komandanta oružanih snaga Azerbejdžana, predsjednika Ilhama Alijeva.

Ako pažljivo analiziramo historiju naše multivektorske spoljne politike, Azerbejdžan intenzivira i razvija saradnju sa svim zemljama svijeta, kao i sa međunarodnim organizacijama, pokazujući svoju privrženost vrijednostima multikulturalizma i tolerancije, kao glasnik mira i stabilnosti na Južnom Kavkazu.

Uvjerenje da će Azerbejdžan predvoditi Pokret nesvrstanih još godinu dana jasan je dokaz da se naša zemlja opravdala na ovoj novoj platformi primjenom pravog modela upravljanja.

Kao dio borbe protiv pandemije COVID-19, humanitarna pomoć Azerbejdžana zemljama kojima je potrebna bolja zdravstvena zaštita u teškim i komplikovanim geopolitičkim uslovima još je jedan jasan primjer humanističkog pristupa naše zemlje univerzalnim vrijednostima.

Spoljna politika Azerbejdžana, koji je uvijek preferirao međusobno poštovanje i održivi razvoj u odnosima i sa evropskim zemljama i sa islamskim svijetom, danas ima prioritet u produbljivanju saradnje sa prijateljskim i bratskim zemljama.

Uoči Kurban-bajrama, Bosni i Hercegovini, regiji s većinskim muslimanskim stanovništvom u Evropi, isporučeno je 40.000 doza vakcine protiv koronavirusa.

Godine 2011, na inicijativu i instrukciju predsjednika Azerbejdžana, uz podršku naše države, izvršeni su radovi na rekonstrukciji i restauraciji u Ulici grada Bakua u Sarajevu. Kao nastavak pomenutog, novi "Park prijateljstva" Fondacija Hejdara Alijeva gradi u februaru 2012. godine, a izgradnja memorijalnog kompleksa od ozbiljnog historijskog, političkog i duhovnog značaja, koji odražava genocide u Hodžaliju i Srebrenici, doprinos je budućem napretku bratskih zemalja u razvoju.

Kao što je izjavio predsjednik Republike Azerbejdžan, prioritet je osigurati aktivno učešće zemalja koje su podržale Azerbejdžan i njegovu pravednu borbu u obnovi oslobođenih teritorija, uspostavljanju mira i spokoja.

Tokom svoje službene posjete Azerbejdžanu u periodu od 8. do 10. juna, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović još jednom je posvjedočio posljedicama jermenskog vandalizma u Agdamu.

On je istakao jačanje partnerstva između Azerbejdžana i Bosne i Hercegovine i jačanje nacionalnih interesa kroz uzajamno korisnu regionalnu saradnju. Biti prvi visoki gost koji je posjetio Karabah jasan je primjer bratstva, razvoja društveno-kulturnih veza i strateške saradnje na visokom nivou među našim narodima.