Palestinski zatvorenik Khader Adnan preminuo je u izraelskom zatvoru, nakon što je posljednjih 87 dana štrajkovao glađu. U saopćenju palestinskog Pokreta islamskog džihada navedeno je kako je ova organizacija danas u žalosti zbog smrti svog lidera Khadera Adnana, koji je bio istrajan i odlučan.

"Pred svijetom koji štiti terorizam i nepravdu, slobodarski heroj Khader Adnan položio je život kao šehid usljed zločina koji su počinili neprijatelji", piše u saopćenju, u kojem je istaknuto kako je izraelska okupatorska vlast za to platiti cijenu.

Adnan, čije se zdravstveno stanje nedavno pogoršalo, štrajkovao je glađu 87 dana. U saopćenju nisu iznesene nikakve dodatne informacije o Adnanovoj smrti.

Udruženje palestinskih zatvorenika saopćilo je 23. aprila da je izraelski vojni sud odbio puštanje na slobodu uz kauciju Adnana, čije se zdravstveno stanje pogoršalo.

Istaknuto je također da je Adnan, koji je saslušanju prisustvovao putem videokonferencije, tokom saslušanja nekoliko puta gubio svijest.

"Zdravlje palestinskog zatvorenika je u kritičnoj fazi, ali ga okupatorska uprava i dalje drži u zatvorskoj klinici, ne dozvoljava da bude prebačen u civilnu bolnicu i posjeti ga njegova porodica", navedeno je tada u saopćenju.

Oca devetero djece, od kojih najmlađe ima godinu i po, izraelski okupatori privodili su i zatvarali 12 puta. U pritvoru je proveo ukupno osam godina.

Adnan je štrajkovao glađu 66 dana tokom 2012, 52 dana 2015, 59 dana 2018. i 25 dana 2021. godine, kao odgovor na njegovo pritvaranje. Adnan je počeo štrajk glađu 5. februara.

Optužen od strane Izraela da je član Pokreta islamski džihad i da je učestvovao u "antiizraelskim aktivnostima", 44-godišnji Adnan je više puta privođen od 2012. godine i osuđivan na zatvorsku kaznu sa "administrativnim pritvorom".

Početkom aprila iz zatvora Al-Ramlah napisao je svoju oporuku i rekao da osjeća da mu je smrt sve bliža, objavio je tada Middle East Monitor.

˝Pišem svoj testament jer se osjećam blizu mučilištvu. Šaljem svoje riječi svojoj porodici, svojim sinovima, supruzi i svom narodu. Ako postanem šehid, ne dozvolite da mi okupacija anatomizira tijelo, ukopajte me pored mog oca i napišite na nišanima:˝Ovo je mezar siromaha Khadera Adnana˝. O, ustrajni Palestinci, šaljem vam svoju oporuku s velikim povjerenjem da će Allah pomoći da se okupacija okonča. Ne gubite nadu, pobjeda je vrlo blizu˝, napisao je u oporuci.