Novoizabrana predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar, koja će dužnost preuzeti u decembru, za svoje prvo putovanje u inozemstvo sa te pozicije planira turneju po zemljama zapadnog Balkana.

Kako je izjavila za Radio Slovenija, posljednja događanja na zapadnom Balkanu navela su je da se odluči za obilazak ovih zemalja. Po njenom mišljenju, Slovenija je zemlja koja je regiji prozor i vrata u Evropsku uniju.

- Naravno, ne zaboravljam Hrvatsku, ali ona je malo previše involvirana u ono što se događa u BiH, gdje će se strasti morati malo smiriti. Ali najviše me brine odnos Srbije i Kosova, tako da će ova turneja vrlo vjerovatno biti moje prvo putovanje - rekla je Pirc Musar, a prenosi Slovenska novinska agencija (STA).

Buduća predsjednica najavila je da namjerava nastaviti proces Brdo-Brijuni, za koji želi da ne bude samo sastanak jednom godišnje, već da se sudionici sastanu više puta i na tim razgovorima preuzimaju neke obaveze, a sve kako bi Zapadni Balkan što prije postao dio ujedinjene Evrope.

Pirc Musar također je najavila da će se javljati u javnosti kada bude smatrala za potrebno, no garantuje da se neće svakodnevno uplitati u dnevnu politiku.

Nezavisna kandidatkinja, odvjetnica Nataša Pirc Musar izabrana je, uz podršku ljevice, za novu slovensku predsjednicu u drugom krugu izbora u nedjelju, na kojima joj je suparnik bio Anže Logar, kandidat opozicione, desne Slovenske demokratske stranke (SDS) čelnika Janeza Janše.