Poznati Freedom Theatre na Zapadnoj obali nominovan je za Nobelovu nagradu za mir nekoliko sedmica nakon što ga je uništila izraelska vojska, dok su četiri novinara iz Gaze nominirana od strane Reportera bez granica (RSF) za UNESCO/Guillermo Cano Svjetsku nagradu za slobodu medija.

Četiri novinara su šef biroa Al-Jazeere u Gazi Wael Dahdouh, slobodni reporter Aseel Mousa, dopisnik RSF-a iz Gaze Ola Al Zaanoun i fotoreporter Motaz Azaiza.

Četvorica novinara nominirana su za hrabrost i odlučno izvještavanje o izraelskoj agresiji na Gazu.   

Izrael je od novembra ubio oko 10 posto novinara u Gazi, prema podacima Sindikata palestinskih novinara, za koju grupe za ljudska prava vjeruju da bi mogla biti sistematska kampanja ubijanja palestinskih medijskih radnika i njihovih porodica.

Odbor za zaštitu novinara je od 7. oktobra zabilježio najmanje 85 ubijenih medijskih radnika, iako će stvarni broj ubijenih mnogo veći.  

U međuvremenu, teatar slobode bio je prepoznat po svom mirnom otporu izraelskoj okupaciji na Zapadnoj obali kroz umjetnost.

"Čast nam je objaviti da je Freedom Theater nominovan za Nobelovu nagradu za mir", navodi se u saopćenju teatra X u utorak.

"Naš pokret djece, omladine, žena i muškaraca nastavlja da jača, uprkos kontinuiranim invazijama u logor Dženin i napadima na naše pozorište."

Pozorište slobode osnovano je 2006. godine u izbjegličkom kampu Dženin na Zapadnoj obali, gdje žive Palestinci raseljene iz svojih domova tokom Nakbe i njihovi potomci.

Dženin je posljednjih godina ponovo je postao žarište izraelskog nasilja, s desetinama Palestinaca ubijenih i uhapšenih tokom izraelskih vojnih racija.

Godine 2022., palestinsko-američku novinarku Shireen Abu Akleh ubio je izraelski snajperist dok je pratila napad izraelske vojske na kamp.

Usred takvih akata nasilja, Freedom Theatre je radio na promicanju slobode izražavanja u Palestini i protestirao zbog brisanja palestinskog kulturnog identiteta. Cilj mu je generirati otpor izraelskoj okupaciji kroz umjetnost.

Centar i njegovi osnivači preživjeli su brojne napade tokom godina, uključujući mnoge racije koje je predvodila izraelska vojska i ubistvo raznih djelatnika i studenata. Jedan od njegovih suosnivača, izraelsko-palestinski glumac i režiser Juliano Mer Khamis, ubijen je 2011. od strane maskiranih naoružanih ljudi.

Dana 13. decembra, pozorište je uništeno tokom masovne izraelske racije u Dženinu.

Izraelski vojnici su također pritvorili umjetničkog direktora pozorišta i nedavnog diplomca. Mustafa Sheta, producent pozorišta, ostaje u pritvoru i osuđen je na šest mjeseci administrativnog pritvora bez podizanja optužnice i suđenja.

"Danas se navršava dva mjeseca otkako je našeg producenta Mustafu Shetu uhvatila izraelska vojska i zatvorila bez suđenja ili optužbe", saopštio je Freedom Theatre na X.

"Nastavljamo zahtijevati oslobađanje Mustafe i svih palestinskih umjetnika i zatvorenika."