U posljednjih nekoliko mjeseci, muslimani u Indiji suočeni su s novim valom diskriminacije zbog uvođenja politika koje zahtijevaju od restorana da objavljuju imena svih svojih zaposlenika. Ove politike, koje su prvi put uvedene u državi Uttar Pradesh, a zatim proširene na Himachal Pradesh, izazvale su zabrinutost među muslimanskim zajednicama i vlasnicima restorana. Mnogi smatraju da su ove mjere usmjerene protiv muslimanskih radnika i vlasnika restorana, što je dovelo do otpuštanja zaposlenika i prijetnji zatvaranjem poslovanja.

Pozadina i reakcije muslimanskih zajednica

Politiku je prvi uveo Yogi Adityanath, hinduistički monah i glavni ministar Uttar Pradesha, poznat po svojim tvrdolinijaškim stavovima. Prošlog mjeseca, Himachal Pradesh, kojim upravlja Kongresna opoziciona stranka, najavio je da će također uvesti obavezno javno izlaganje imena svih radnika i zaposlenika. Vlade obje države izjavile su da je to potrebno kako bi se osiguralo poštivanje zdravstvenih i sigurnosnih propisa te trgovinskih propisa u sjevernim državama Indije. Međutim, lokalni stanovnici i aktivisti tvrde da su nova pravila loše prikriveni napad na muslimanske radnike i ustanove.

Imena u Indiji često znače religiju i kastu, a među muslimanskim vlasnicima tvrtki u Uttar Pradeshu raste zabrinutost da će to dovesti do ciljanih napada ili ekonomskog bojkota, posebno od strane radikalnih hinduističkih skupina koje su aktivne u državi. “Ovaj je poredak opasan, tjera nas da sakrijemo svoju religiju”, rekao je Tabish Aalam (28), koji dolazi iz duge obitelji specijalističkih kuhara u gradu Lakhnao. "Siguran sam da je vlada toga svjesna i zato se to iskorištava."

Uttar Pradeshom upravlja hinduistička nacionalistička stranka Bharatiya Janata (BJP), koja također vlada na nacionalnom nivou pod premijerom Narendrom Modijem. Njegovo desetljeće na vlasti obilježeno je porastom antimuslimanske diskriminacije i napada. Adityanath se smatra jednim od najbeskompromisnijih vođa BJP-a. Otkako je postao glavni ministar 2017. godine, poduzeo je niz političkih mjera za koje se optužuje da promiču napade na muslimane ili potiču antimuslimanske teorije zavjere.

Posljedice za muslimanske radnike i vlasnike

Vlasnici tvrtki u Uttar Pradeshu rekli su da su otpuštali muslimansko osoblje zbog novih zakona, bojeći se da će biti na meti. Druge tvrtke su već bile uznemiravane kao rezultat ove politike, a neke od njih razmišljaju o zatvaranju. Rafik (45), musliman koji je vlasnik uličnog restorana u gradu Muzaffarnagar u Uttar Pradeshu, rekao je da je u augustu otpustio četvoricu svojih muslimanskih zaposlenika nakon što je policija zatražila da na natpisu s vanjske strane napiše imena svih radnika.

“Morao sam otpustiti svoje muslimansko osoblje jer sam se brinuo za njihovu sigurnost izvršavajući naredbu”, rekao je. "Objavljivanje imena čini nas ranjivima i vrlo lakim metama. Ako se, na primjer, napetosti nastave u društvu, lako ćemo biti identificirani kao muslimani i na meti."

Pozivi na ekonomski bojkot muslimana rašireni su u državi, a napadi na muslimanske prodavače povećali su se u posljednjih pet godina. Prošlog mjeseca, čelnik Bajrang Dal, radikalne desničarske hinduističke skupine, uhvaćen je na videu tijekom skupa pozivajući prisutne da obećaju: "Neću kupovati robu ni od jednog muslimanskog trgovca."

Među muslimanima koji su nedavno otpušteni s posla kuhara bio je Idris Ahmed (31), koji je tu dužnost obnašao sedam godina. “Ovo je vrlo teško vrijeme za nas”, rekao je Ahmed. "Ne samo da gubimo poslove, već se osjećamo nesigurno u vlastitim zajednicama."

Ove nove politike u Indiji predstavljaju ozbiljan izazov za muslimanske zajednice, koje se već suočavaju s diskriminacijom i nasiljem. No, Indijci Hindusi tvrde da su mjere potrebne za osiguranje zdravstvenih i sigurnosnih standarda. Zvuči li poznato? I nacisti su vodili na "tuširanje" u konclogorima da "higijeniziraju". Sa Zyklonom B.