Prema novom zakonu koji je predstavila stranka premijerke Giorgiae Meloni, Talijani koji koriste engleske i druge strane riječi u službenoj komunikaciji mogli bi se suočiti sa kaznama do 100.000 eura.

Zakon je predstavio član donjeg doma talijanskog parlamenta Fabio Rampeli, a talijanska premijerka je podržala njegov prijedlog, prenio je CNN. Iako zakon obuhvata sve strane jezike, posebno je usmjeren na "anglomaniju" ili korištenje engleskih riječi.

Nacrt zakona navodi da engleske riječi "ponižavaju i umrtvljuju" talijanski jezik dodajući da je to još gore jer Velika Britanija više nije dio EU.

Prijedlog zakona, koji tek treba da ide na parlamentarnu raspravu, zahtjeva od svih koji obavljaju dužnost u javnoj upravi da imaju "pisano i usmeno znanje talijanskog jezika i da vladaju njime".

On, također, zabranjuje korištenje engleskog jezika u službenoj dokumentaciji, uključujući "akronime i nazive" radnih mjesta u kompanijama koje posluju u zemlji.

Dodatno, strani subjekti bi prema novom zakonu morali da imaju izdanja svih internih propisa i ugovora o radu na talijanskom jeziku.

“Nije samo stvar mode, jer moda prolazi, već anglomanija ima posljedice za društvo u cjelini”, navodi se u nacrtu zakona.

Prvi član zakona propisuje da čak i u uredima koji rade sa strancima koji ne govore talijanski, on mora biti primarni jezik.

Svi oni koji ne budu poštovali zakon mogli bi dobiti kazne između 5.000 i 100.000 eura.

Prema predloženom zakonu, Ministarstvo kulture osnovalo bi komisiju čija bi nadležnost uključivala “ispravnu upotrebu talijanskog jezika i njegov izgovor” u školama, medijima, trgovini i oglašavanju.

U obrazloženju zakona kaže se da je upotreba termina u engleskom jeziku “postala komunikativna praksa koja, daleko od obogaćivanja našeg jezičkog naslijeđa, osiromašuje ga i umrtvljuje”.

Prema posljednjim procjenama, od 2000. godine do danas “broj engleskih riječi koje su u ušle u pisani talijanski jezik porastao je za 773 posto: u Treccanijevom rječniku talijanskog jezika trenutno je prisutno skoro 9.000 anglicizama među približno 800.000 riječi. Od rječnika Devoto-Oli iz 1990. godine i onog iz 2022. godine, naprimjer, otišli smo sa oko 1.600 na 4.000 riječi, što dovodi do prosjeka od 74 usvojena anglizma godišnje.”

Potez za očuvanje talijanskog jezika pridružuje se nastojanju vlade da zakonski zaštiti kuhinju ove zemlje.

Prošle sedmice, talijanski ministri kulture i poljoprivrede zvanično su unijeli talijansku kuhinju u kandidaturu za status UNESCO-ve svjetske baštine, o čemu će biti odlučeno u decembru 2025. godine.

(Izvor: CNN/Faktor/today.it)