Novi sastanak oko formiranja vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu održat će se u četvrtak, 27. jula, u zgradi Kantonalne skupštine, potvrdio je Feni predsjednik kluba zastupnika HDZ-a 1990 u Skupštini HNK-a Ivan Odak. 

Domaćin sastanka bit će HDZ 1990, a poziv za učestvovanje na sastanku upućen je HDZ-u BiH, SDP-u, NiP-a i HRS-u. Te stranke zajedno imaju 20 zastupnika u Skupštini HNK, što bi bilo dovoljno za formiranje izvršne vlasti.

U međuvremenu, prema pisanju pojedinih medija, iz HRS-a su najavili da se neće odazvati sastanku.

Upitan je li ta informacija tačna, Odak je rekao da se radi o, kako je kazao, poluzvaničnoj informaciji, ne pojašnjavajući dodatno o čemu se tačno radi.

Za formiranje vlasti u HNK-u potrebna je dvotrećinska većina. HDZ BiH ima najviše mandata, 11, slijedi SDA sa sedam, HDZ 1990 i SDP imaju po tri, HRS i DF po dva, a NES i NiP po jedan mandat.

Odak je za sutra najavio i konferenciju za medije u zgradi Skupštine HNK koja bi se trebala održati u 12 sati nakon spomenutog sastanaka, a na kojoj bi se trebalo saznati hoće li HNK konačno dobiti novu vladu.

Podsjećamo, aktualna Vlada HNK imenovana je nakon izbora 2014. godine tako da se sada nalazi u petoj godini tehničkog mandata.