U povratničkom naselju Pirići kod Bratunca danas je obilježen "Dan sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu 1992.-1995. godina". 

Delegacije političkih, vjerskih, boračkih predstavnika, kao i udruženja šehida i poginulih boraca, odali su počast žrtvama naselja Pirići, Sikirići, Poloznik i Lokva. Samo u ovim naseljima je u protekloj agresiji ubijeno 194 civila.

U sklopu obilježavanja na najteže dane za mjesto Pirići, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić s premijerom Tuzlanskog kantona Irfanom Halilagićem, otvorili su novoizgrađeni put u ovom povratničkom mjestu.

Izgradnju puta finansiralo je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

“Sjećanje na sve nevino ubijene i na njihove članove porodica je naša obaveza, ujedno nastojimo obezbijediti uslove života koji će omogućiti povratak održivijim. Izgradnja putne infrastrukture, podrška mladima, ekonomski razvoj i umrežavanje bh. dijaspore sa bh. institucijama može biti dodatni pokretač i snaga povratničkim zajednicama u BiH”, kazao je ministar Ramić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.