Davor Pranjić (HDZ) izabran je za potpredsjednika Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda, a ne Ivan Begić kako je ranije rečeno na sjednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

U popodnevnim satima održana je nova hitna sjednica CIK-a BiH na kojoj je razjašnjen nesporazum oko rezultata izbora za potpredsjednika Rs iz reda hrvatskog naroda.

- S obzirom da smo na prošloj sjednici, kako je evidentno, saopćili netačne rezultate za dopredsjednike Rs-a ovim putem želim javnost obavijestiti da je greškom došlo do podataka u kojima je za dopredsjednika Rs-a po utvrđenim rezultatima proglašen Ivan Begić, ali za 111 glasova po izvještaju naše kontrole u glavnom sjedištu za brojanje to je ipak Davor Pranjić - rekao je na 74. sjednici član CIK-a Vlado Rogić.

Ivan Begić je večeras u Banjoj Luci održao konferenciju za novinare na kojoj je pozvao sve članove CIK-a da podnesu ostavke.

- Moji posmatrači su još jutros, kada su uneseni rezultati, rekli da ja vodim ubjedljivo. Glavna kontrola centra za brojanje je to potvrdila - rekao je Begić.

Dodajući da je kasnije Suad Arnautović, predsjednik CIK-a, rekao da su ipak pogriješili.

- Najmanje što oni mogu jeste da podnesu ostavke što je prije moguće. Red bi bio da se obrate medijima, građanima, upute meni lično izvinjenje i podnesu ostavke što je prije moguće - rekao je on.

Begić je najavio i podnošenje krivične prijave Tužilaštvu BiH zbog nesavjesnog rada u službi protiv svih članova CIK-a.

Na 73. sjednici CIK-a BiH saopćeno je da je nakon kontrolnog brojanja glasova za nivo predsjednik Rs-a najviše glasova dobio Milorad Dodik (SNSD), a da je Ćamil Duraković potpredsjednik Rs-a iz reda bošnjačkog naroda.