Proizvođač popularne videoigrice “Fortnite” započeo je pravnu bitku s Googleom na sudu u San Franciscu. Firma je optužila Google da djeluje monopolski – da naplaćuje trideset posto provizije za kupovinu aplikacije u Google Play trgovini.

Epic Games je optužio Google da je okrenuo leđa svom motu “Don't be evil”, koji je kompanija skovala kada je osnovana 1998. godine. Google, međutim, tvrdi da postoji mnogo drugih načina za preuzimanje aplikacija na Android telefonima. Isto tako, dugo insistira na priči da se zapravo takmiči s Appleom i odbacuje ideju da je Google Play uspostavio monopol.

Suđenje otvara još jedan antimonopolski front protiv Googlea. Kompanija se također brani na sudu u Washingtonu, gdje je američko pravosuđe optužilo kompaniju da drži ilegalni monopol nad internetskom tražilicom. Ako vam Epicovi argumenti zvuče poznato, imate pravo. Epic je izveo Apple na sud 2021. godine s vrlo sličnim slučajem. Kompanija je 2020. godine povukla “Fortnite” iz Google Playja i App Storea, rekavši da su optužbe “porezi” za programere.

Sudac je u tom slučaju odbacio ideju da Apple drži monopol, ali je ipak dozvolio aplikacijama da odvrate korisnike od Appleovih naknada u aplikaciji. Epic tvrdi da je Google “eliminirao konkurenciju u distribuciji Android aplikacija koristeći bezbroj ugovornih i tehničkih barijera”.

Međutim, Google tvrdi da postoji veća konkurencija kada su u pitanju aplikacije nego na bilo kojem drugom operativnom sistemu.

“Android je jedina velika mobilna platforma koja programerima daje više načina za distribuciju aplikacija”, kažu iz kompanije.