Norveška je odlučila da prizna Palestinu kao državu, rekao je u srijedu norveški premijer Jonas Gahr Store, javlja Anadolu.

"Vlada Norveške je odlučila da će Norveška priznati Palestinu kao državu", istakao je Store u saopštenju iz Vlade te dodao:

"Usred rata, s desetinama hiljada ubijenih i ranjenih, moramo održati u životu jedinu alternativu koja nudi političko rješenje i za Izraelce i za Palestince: dvije države, koje žive jedna pored druge, u miru i sigurnosti."

U saopštenju se naglašava da "norveško formalno priznanje Palestine kao države stupa na snagu u utorak, 28. maja 2024. godine".

"Neće biti mira na Bliskom istoku bez rješenja o dvije države. Ne može biti rješenja dvije države bez palestinske države. Drugim riječima, palestinska država je preduvjet za postizanje mira na Bliskom istoku", poručio je Store.

Članice Evropske unije Irska, Španija, Slovenija i Malta naznačile su proteklih sedmica da planiraju da priznaju, tvrdeći da je rješenje s dvije države ključno za trajni mir u regionu.

U utorak Norveška je postala prva evropska zemlja koja je najavila da će uhapsiti izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta ako se potvrde nalozi koje je izdalo sudsko vijeće Međunarodnog krivičnog suda (ICC).

Norveški ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide rekao je da će, ako se za Netanyahuom i Gallantom izdaju potjernice u ime Haškog tribunala, oni biti obavezni da ih uhapse ako stignu u Norvešku.

Norveške internetske novine objavile su da je Eide potvrdio da Netanyahu rizikuje da bude izručen ako posjeti Norvešku.

Napominjući da će sudsko vijeće MKS-a razmotriti da li treba izdati naloge za hapšenje, Eide je ponovio da bi osoba za kojom je MKS izdala nalog za hapšenje morala očekivati ​​da bude predata sudu u skladu sa obavezama Norveške.

"Očekujemo da će sve države članice MKS-a učiniti isto," dodao je on.

Glavni tužilac ICC-a Karim Khan objavio je u ponedjeljak da je podnio zahtjev za izdavanje naloga za hapšenje izraelskih lidera, kao i vođa palestinske grupe otpora Hamas.

Ispunjena su očekivanja da će pored Norveške, Irske i Španija u srijedu objaviti planove za formalno priznavanje palestinske države.

Trojica čelnika irske vlade, premijer Simon Harris, zamjenik premijera Micheál Martin i ministar Eamon Ryan, su održali konferenciju za novinare u srijedu ujutro. Oni su ranije signalizirali da će vlada učiniti potez da prizna palestinsku državnost do kraja maja.

Premijer Španije Pedro Sanchez saopćio da će njegova zemlja priznati Palestinu 28. maja. Izrael, očekivano, povlači ambasadore iz Irske i Norveške na konsultacije zbog odluke dvaju zemalja da priznaju palestinsku državu.

Palestinske vlasti (PA) pozdravile su potez Norveške, Španije i Irske koje su danas najavile službeno priznavanje palestinske države.

Rukovodstvo Palestine sa sjedištem u Ramallahu poručilo je da priznanje države Palestine predstavlja čin priznanja prava palestinskog naroda na samoopredjeljenje na svojoj zemlji i poduzimanje stvarnih koraka za podršku implementaciji rješenja o dvije države.

“Pravo naroda na samoopredjeljenje je utvrđeno pravo i priznato međunarodnim pravom”, navodi se u saopćenju.

Palestinske vlasti su pozvale i druge zemlje da krenu tim putem vraćanja povjerenja u globalni sistem zasnovan na pravilima i jednakim pravima za sve narode.