Izraelska vojska bombardovala je vojne ciljeve pokreta Hamas u Pojasu Gaze kao odgovor na sinoćnje lansiranje nove rakete, drugu u tri dana, dok se sukobi nastavljaju i oko kompleksa Al Aqsa u Jerusalemu.

"Kao odgovor na raketu ispaljenu iz Pojasa Gaze u Izrael sinoć, vojni zrakoplovi napali su vojni položaj i pristup terorističkom tunelu koji vodi do središnjeg podzemnog kompleksa, koji sadrži sirove hemikalije koje se koriste za proizvodnju motora raketa", izjavila je vojska.

Osim toga, precizirano je da će "ovaj napad značajno ugroziti kapacitete za proizvodnju raketa u Pojasu Gaze" i ponovljena uobičajena politika vojske da Hamas, koji enklavom vlada de facto od 2007., smatra odgovornim za sva neprijateljstva koja odatle proizlaze. .

Ovaj napad dogodio se samo nekoliko sati nakon sinoćnjeg lansiranja rakete, koja je pogodila dvorište jedne rezidencije u gradu Sderotu, ali bez posljedica.

Nekoliko sati kasnije, protivzračni alarmi ponovno su se oglasili u nekoliko navrata u izraelskim zajednicama oko pojasa, jedan od njih aktiviran je lansiranjem rakete koja je pala unutar enklave, a drugi kao rezultat onoga za što se vjeruje da su bili hici iz vatrenog oružja, što je aktiviralo odbrambeni sistem Iron Dome.

S druge strane, tokom bombardiranja od strane vojske, koje također nije ostavilo ljudske žrtve već samo materijalnu štetu, militanti iz Gaze su bezuspješno pokušali oboriti izraelske letjelice, pokrenuvši novu seriju uzvratnih bombardiranja.

Paralelno s ovim incidentima, jutros su nastavljeni sukobi između izraelske policije i palestinskih demonstranata u kompleksu Al Aqsa, u okupiranom istočnom Jerusalemu.

Ovi sukobi, koji traju već nekoliko dana, dogodili su se danas neposredno prije posjete grupe od nekoliko stotina religioznih Jevreja tom lokalitetu, svetom i za Jevreje i za muslimane i na kojem samo ovi drugi smiju moliti.

Ove su posjete intenzivirane ove sedmice tokom proslave jevrejskog Pesaha i palestinski vjernici smatraju ih provokacijom, čija je prisutnost na tom mjestu također povećana u okviru muslimanskog svetog mjeseca Ramazana.

Trenutni porast napetosti u regiji započeo je prije gotovo mjesec dana nizom napada na izraelsku teritoriju, u kojima je stradalo 14 žrtava, a praćeni su opsežnim napadima izraelske vojske na okupiranoj Zapadnoj obali gdje je stradalo nekoliko 20 Palestinaca.