Naučnici Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann i Giorgio Parisi dobitnici su Nobelove nagrade za fiziku 2021. za njihov "revolucionarni doprinos razumijevanju složenih fizikalnih sistema", objavila je danas Kraljevska Švedska Akademija znanosti.

“Kompleksne sisteme karakteriziraju slučajnost i poremećaj i teško ih je razumjeti”, objavila je Švedska Akademija u izjavi.

“Ovogodišnja Nobelova nagrada priznaje nove metode kojima su opisane i kojima se predviđa njihovo dugoročno ponašanje”, navodi se u obrazloženju.

Manabe (90) je američki državljanin, Parizi je Talijan, a Hasselmann Nijemac.

Nagrada za fiziku drugo je ovogodišnje priznanje objavljeno u sedmici Nobela koji je počeo u ponedjeljak dodjelom nagrade za medicinu/fiziologiju dvojici Amerikanaca, Davidu Juliusu i Ardemu Patapoutianu za njihovo otrkiće receptora na koži kojima nervni sistem osjeća temperaturu i dodir.

Nobelovu nagradu utemeljio je švedski izumitelj dinamita i poslovni čovjek Alfred Nobel i dodjeljuje se od 1901. za iznimna postignuća u nauci te za književnost i kao priznanje naporima za mir.

Ni ove godine zbog covida-19 neće biti banketa u Stockholmu te će laureati primiti medalje i diplome u svojim domovinama.

Ugledna nagrada vrijedna je deset milijuna švedskih kruga, što je nešto manje od milijun eura.

U srijedu će biti objavljeno ime dobitnika nagrade za hemiju, u četvrtak za književnost te u petak za mir, jedina nagrada koja se dodjeljuje u Oslu.

Nagrada za ekonomiju bit će objavljena u ponedjeljak, čime završava ovogodišnji ciklus.