Sud Bosne i Hercegovine, tačnije Apelaciono vijeće tog suda odbio je žalbu Tužilaštva Bosne i Hercegovine i u cijelosti potvrdilo prvostepenu presudu kojom su Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić oslobođeni optužbi u predmetu Veliki park. 

Ovu informaciju za Faktor je potvrdila advokatica legendarnog komandanta Dragana Vikića Adna Dobojlić.

Presuda je time postala pravosnažna i na nju nije dozvoljena žalba.

Sud Bosne i Hercegovine u aprilu je izrekao prvostepenu presudu legendarnom komandantu Vikiću i nekadašnjem pomoćniku ministra unutrašnjih poslova RBiH Pušini, te nekadašnjim pripadnicima Jedinice rezervnog sastava policije Uzunoviću i Čovčiću.

U obrazloženju presude, tada je predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić kazao je da nije dokazano da su Uzunović i Čovčić učestvovali u ubistvu vojnika JNA u Velikom parku, kao ni da su tijela kasnije prevezli na Darivu gdje su i zapaljena.

Dodao je da Državno tužilaštvo nije dokazalo ni da su Vikić i Pušina znali ili mogli znati kako su njihovi podređeni počinili ubistva i propustili da kazne počinioce.

Optuženi u ovom predmetu oslobođeni su plaćanja troškova sudskog postupka, dok su srodnici oštećenih upućeni na parnični postupak.

Vikiću i ostalima suđenje je počelo u martu 2017.