Da je poziv medicinskih radnika humana profesija, dokazali su i medicinari iz Gaziantepa, koji su u trenutku zemljotresa, koji je u prošli ponedjeljak pogodio ovu regiju, a iznosio je 7,7 stepeni po Rihterovoj skali, potencijalno žrtvovali vlastite živote kako bi spasili svoje male pacijente.

Neki od primjera njihovog odgovornog i ljudskog ponašanja postali su viralni nakon što su snimci nadzornih kamera iz bolnica podijeljeni na društvenim mrežama.

Iako se tlo ljuljalo, medicinska sestra Şeyma, bez imalo oklijevanja potrčala je što je brže mogla prema sobama za pacijente u bolnici Gaziantep İnayet Topçuoğlu, a iz jedne od njih je nekoliko sekundi poslije istrčala noseći u naručju bolesno dijete. Također, izvela je i osobe iz soba u kojima su ležali roditelji s djecom i uputila ih je ka izlazu.

 

Osim ovog slučaja, turski ministar zdravstva Fahrettin Koca na Twitteru je objavio videosnimak iz bolnice u Gaziantepu, na kojem se vide medicinske sestre dok pridržavaju inkubatore kako se ne bi prevrnuli.

˝Tokom prvog zemljotresa naše su dvije prijateljice, medicinske sestre pokazale nevjerovatno ponašanje. Umjesto da pobjegnu van, zaposlenice koje rade na Odjelu za neonatalnu intenzivnu njegu bolnice Gaziantep pokušale su spriječiti da se inkubatori s bebama prevrnu˝, napisao je na Koca.